Sumnjiči se za zloupotrebu službenog položaja: Slučaj “Nermin Muzur i TZ KS” proslijeđeni Kantonalnom tužilaštvu

244

Vlada Kantona Sarajevo razmatrala je Izvještaj o finansijskom poslovanju Turističke zajednice Sarajevo te odlučila da se cijeli slučaj proslijedi Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i Tužilaštvu Kantona Sarajevo “na nadležno postupanje”.

Nakon što je s pozicije predsjednika Turističke zajednice smijenjen Nermin Muzur, urađena je revizija materijalno-finansijskog poslovanja za šta je angažirana renomirana svjetska kompanija iz te oblasti – “Deloitte”.

Ministar privrede Kantona Sarajevo, Muharem Šabić, kazao je press konferenciji prije dva dana da je revizija materijalno-finansijskog poslovanja Turističke zajednice Kantona Sarajevo pokazala brojne nepravilnosti vezane za prošlu upravu ove institucije.

Tako su revizori ustanovili da su ukupni troškovi službenih putovanja od 1.1. do 13.6.2018. godine iznosili 402.502 KM, od čega se 12.171 KM odnose na troškove dnevnica, prevoza i smještaja za Nermina Muzura i 22.870 KM na troškove dnevnica, prevoza i smještaja za Faruka Čaluka.

Također su ustanovli da je Faktura broj T2R1725793 u iznosu od 573 KM za troškove prevoza taksijem u Londonu knjigovodstveno evidentirana dva puta u toku 2017.  godine, čime su troškovi službenog puta precijenjeni za iznos od 573 KM.

Troškovi sajma u Istanbulu koji se održao od 25. januara do 28. januara 2018. godine u ukupnom iznosu od 45.884 KM, također su evidentirani 2 puta: u 2017. godini u iznosu od 45.884 po plaćanju, i u 2018. godini u iznosu od 36.465 KM nakon pristiglog finalnog računa što je utjecalo da troškovi sajmova budu precijenjeni za 36.465 KM.

Revizori su konstatirali da  nisu predočene informacije zašto je navedeni trošak dvostruko evidentiran, niti zašto je teretio troškove obje godine.

Prema uvidu u troškove smještaja,revizori su utvrdili da je knjižen smještaj u periodu 5. decemba do 7. decembra 2017. godine, za Aidu Mahmutović i Nermina Muzura u hotelu Hilton Podgorica, u iznosu od 415. KM, bez odgovarajućeg obrazloženja.

Vezani članci

VIDEO Njemački ARD objavio snimke: Hrvatska poli... Njemački javni medijski servis ARD posjeduje video snimke napravljene skrivenom kamerom na kojim se vidi kako navodno hrvatska policija uz prijetnju o...
BIHAMK Zbog niskih temperatura kolovozi mjestimičn... Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planins...
Vremenska prognoza za danas Jutros je u Hercegovini vedro, a u Bosni pretežno oblačno. Ponegdje na istoku i sjeveroistoku Bosne pada slab snijeg. Temperature zraka u 07 sati (°C...
Narednih dana snijeg i temperature do minus 13 ste... Snijeg i temperature koje će se spuštati i do minus 13 stepeni Celzijusa očekuje se u Bosni i Hercegovini narednih dana, javlja Aandolu Agency (AA). ...