Sumnjiči se za zloupotrebu službenog položaja: Slučaj “Nermin Muzur i TZ KS” proslijeđeni Kantonalnom tužilaštvu

253

Vlada Kantona Sarajevo razmatrala je Izvještaj o finansijskom poslovanju Turističke zajednice Sarajevo te odlučila da se cijeli slučaj proslijedi Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i Tužilaštvu Kantona Sarajevo “na nadležno postupanje”.

Nakon što je s pozicije predsjednika Turističke zajednice smijenjen Nermin Muzur, urađena je revizija materijalno-finansijskog poslovanja za šta je angažirana renomirana svjetska kompanija iz te oblasti – “Deloitte”.

Ministar privrede Kantona Sarajevo, Muharem Šabić, kazao je press konferenciji prije dva dana da je revizija materijalno-finansijskog poslovanja Turističke zajednice Kantona Sarajevo pokazala brojne nepravilnosti vezane za prošlu upravu ove institucije.

Tako su revizori ustanovili da su ukupni troškovi službenih putovanja od 1.1. do 13.6.2018. godine iznosili 402.502 KM, od čega se 12.171 KM odnose na troškove dnevnica, prevoza i smještaja za Nermina Muzura i 22.870 KM na troškove dnevnica, prevoza i smještaja za Faruka Čaluka.

Također su ustanovli da je Faktura broj T2R1725793 u iznosu od 573 KM za troškove prevoza taksijem u Londonu knjigovodstveno evidentirana dva puta u toku 2017.  godine, čime su troškovi službenog puta precijenjeni za iznos od 573 KM.

Troškovi sajma u Istanbulu koji se održao od 25. januara do 28. januara 2018. godine u ukupnom iznosu od 45.884 KM, također su evidentirani 2 puta: u 2017. godini u iznosu od 45.884 po plaćanju, i u 2018. godini u iznosu od 36.465 KM nakon pristiglog finalnog računa što je utjecalo da troškovi sajmova budu precijenjeni za 36.465 KM.

Revizori su konstatirali da  nisu predočene informacije zašto je navedeni trošak dvostruko evidentiran, niti zašto je teretio troškove obje godine.

Prema uvidu u troškove smještaja,revizori su utvrdili da je knjižen smještaj u periodu 5. decemba do 7. decembra 2017. godine, za Aidu Mahmutović i Nermina Muzura u hotelu Hilton Podgorica, u iznosu od 415. KM, bez odgovarajućeg obrazloženja.

Vezani članci

Općina Novi Grad ove školske godine stipendira 496... Općina Novi Grad Sarajevo u školskoj 2018/2019. godini stipendirat će 496 učenika i studenata, a tim povodom u multimedijalnoj sali Općine upriličeno ...
Zvizdić: Moj mandat prestaje kada usvojimo godišnj... Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas otvaranju 55. Minhenske sigurnosne konferencije. Na ovogodišnjoj konferenciji...
Oficijelni trailer dokumentarnog filma ”Nana Fata ... Savez bošnjačkih nevladinih organizacija pokrenuo je snimanje filma o nani Fati Orlović, s namjerom skretanja pažnje domaće i svjetske javnosti na otp...
IVO KOMŠIĆ PIŠE O SUMRAKU SDP-a: Kako su sarajevsk... Piše: Ivo Komšić   Od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, javnost nije s tolikom pažnjom pratila zasjedanje jednog stranačkog organa kao poslj...