11.8 C
Sarajevo
Petak, 29. Maja 2020
Naslovnica BiH Sutra stiže avion iz Štokholma sa 54 državljana BiH

Sutra stiže avion iz Štokholma sa 54 državljana BiH

37

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je na press konferenciji kako se sutra očekuje dolazak 54 državljana Bosne i Hercegovine iz Štokholma.

– Prema informacijama koje smo dobili, sutra dolazi 54 državljana BiH iz Štokholma. Oni su sa trenutnim prebivalištem u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Došli smo do podataka da će doći u BiH u večernjim satima, tako da su sve pripreme obavljene. Bit će zbrinuti u karantin u Studentskom centru na Bjelavama, gdje imamo dovoljno kapaciteta. Od tih 54 bh. državljana, sedmero ili osmero je sa prebivalištem u RS-u, tako da smo u kontaktu i sa kolegama iz RS-a, te se dogovara gdje će biti zbrinuti. Čitav dan smo u komunikacIji sa svim institucijama i spremno ćemo dočekati sutrašnji let – kazao je Ajdinović.

Također je istakao kako je 24-satna kontrola pokazala da je veći broj putnika koji ulaze u BiH, te da to predstavlja alarm. Istakao je i da će obaviti sastanak sa direktorom Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudinom Solakom gdje će dogovoriti kako da dalje ponašaju u smislu povećanja broja putnika.

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici donijela Odluku da se određuje karantin na području Kantona Sarajevo u Studentskom domu Bjelave, i to u paviljonima II i IV.

Ova odluka je donesena, jer je za sutra najavljen dolazak bosanskohercegovačkih državljana iz Švedske, koji će biti smješteni u domu Bjelave.

Kako je navedeno u ovoj odluci, iz Budžeta Kantona Sarajevo će se finansirati troškovi korištenja objekta za karantin, troškovi za prijevoz lica sa aerodroma do objekta, kao i troškovi osiguranja objekta. Federacija Bosne i Hercegovine će objekat dobiti bez naknade, ali će snositi troškove ishrane, smještaja, liječenja, režijskih troškova i eventualno drugih hitnih nepredviđenih troškova.