“Rezovi i mjere štednje”: Fortina vlada i zastupnici koalicije dogovaraju Budžet u hotelu u Tarčinu

1278

Nova Vlada Kantona Sarajevo, stare navike. Budžet za 2019. se priprema za usvajanje, ne u zgradi Vlade što bi bilo logično i normalno, već u restoranskom ambijentu. Iako su građani očekivali promjene, sve su prilike da se nekih loših navika krčmljenja novca iz džepova građana, teško ili gotovo nikako osloboditi.

Premijer Edin Forto, početkom decembra prošle godine, najavio je rezove koji moraju početi od pretplaćenih skupštinskih zastupnika, ali pri tome očigledno nije mislio na rezove koji se odnose na Vladu i ministre. Rezove i mjere štednje najavila je i nova vladajuća koalicija u Sporazumu potpisanom 4. decembra 2018. godine.

No, oni su izgleda samo mrtvo slovo na papiru. Nešto više od mjesec dana nakon potpisivanja Sporazuma, i imenovanja Vlade krenulo se sa radnim ručkovima van zgrade.

Novi ručak premijera, ministara i 24 zastupnika koji čine skupštinsku većinu održat će se već sutra 14. januara. Lokacija je Tarčin, a najvjerovatnije riječ je o hotelu Tarčin Forest Resort and Spa Sarajevo.Jer, da bi se uradio jedan tako važan dokument vrijedan skoro milijardu maraka, bitna je tišina, mir i koncentracija.

I prethodna Vlada na čijem je čelu bio Elmedin Konaković, aktuelni predsjedavajući Skupštine KS, voljela je u restoranskom, a uz to i planinskom ambijentu Bjelašnice krojiti budžet.

Tako je tadašnja Vlada početkom novembra 2017. godine za radni ručak platila 1.500 KM, po osobi 30 KM.

Konakovićev nasljednik na premijerskoj poziciji, Adem Zolj nije se ponašao ništa drugačije.

Tako je u samo jednom danu 25. decembra 2018.  pokrenuta procedura javnih nabavki, donesena odluka i sklopljen ugovor sa restoranom “Park prinčeva” za ručak za članove Vlade i šefove Službi Kantona Sarajevo po cijeni od 36 KM po osobi uz napomenu da se piće plaća posebno po utrošku, a u ukupnom iznosu od 3.500 KM. Uradila je to prethodna Vlada na čelu sa Ademom Zoljom, samo dan prije nego je 26. decembra imenovana nova čiji je premijer Edin Forto.Da li je ovaj ručak organiziran, ili je ostalo 3.500 KM neutrošeno za neku drugu priliku i Fortinu Vladu, nepoznanica je.

Toliko o tome da se nova Vlada šestorke, razlikuje od svih prethodnih, da je historijska, i da njenim formiranjem više ništa neće biti isto.

U zdravlje!

(E.L.)