Sve o hurmama: Zašto ih treba jesti svaki dan

250

Prekidanje posta hurmama je već uvriježena ramazanska tradicija. Pored toga, hurme su i jedan od najboljih prirodnih lijekova za održavanje zdravlja i čišćenje jetre od štetnih tvari.
Hurme imaju širok spektar zdravstvenih dobrobiti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. Jednu od najhranljivijih vrsta voća ponekad zovu “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine hurmine težine čini prirodni šećer.

10 razloga zašto biste trebali konzumirati hurme svaki dan u godini:

1. Hurme su hrana za mozak

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao ”hrana za mozak”. Upravo zbog toga se preporučuju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Hurme mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju s obzirom na to da sadrže prirodne šećere poput glukoze, saharoze i fruktoze.

Također, sadrže elementarni hlor, koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela hurma sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin. Ona je izvrstan izvor natrija, magnezija, kalcija i željeza.

2. Hurme sadrže željezo

Hurme su bogat izvor željeza. Njihova svakodnevna konzumacija je odlična preventiva protiv anemije, ali i terapija onima kojima nedostaje zaliha željeza. 100 grama hurmi sadrži oko 10% preporučene dnevne vrijednosti željeza.

3. Hurme su “zdravi slatkiš”

Prirodni šećer koji se nalazi u datuljama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Dovoljno je pojesti 2 ili 3 hurme i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišem, a uživat ćete u nevjerojatno slatkom okusu koji se ne može usporediti s okusom industrijskih slatkiša.

Od hurmi se može napraviti zdravi namaz (“hurmela”), a mogu poslužiti kao prirodni zaslađivač u kompotima i sirovim poslasticama.

4. Hurme su bogate proteinima

Hurme su odličan izvor proteina koji nam pomažu da ostanemo u formi te da održavamo naše mišiće snažnima. Velik broj profesionalnih sportaša konzumira nekoliko hurmi dnevno kako bi priskrbili svojim mišićima zadovoljavajuću razinu proteina.

Budući da su sportaši izloženi svakodnevnim naporima, proteini su vrlo važan čimbenik koji je zaslužan za normalno funkcioniranje mišića.

datulje zdravljeFoto: Photospin

5. Hurme poboljšavaju zdravlje kostiju

Hurme su bogate i selenom, manganom, bakrom i magnezijem, dakle svim mineralima koji su potrebni za održavanje zdravlja vaših kostiju, jačanje koštane strukture te sprječavanje stanja kao što je osteoporoza. Hurme bi trebale konzumirati sve osobe koje imaju u bližoj porodici slučaj osteoporoze, ali i svi oni koji imaju drugih problema s kostima.

6. Hurme potiču probavu

Osobe koje imaju problema sa zatvorom, definitivno bi trebale razmisliti o konzumaciji hurmi s obzirom na to da djeluju pogodno na rad probavnog sustava.

Sadrže visok postotak vlakana. Osim toga, smanjuju i rizik od raka debelog crijeva. Redoviti korisnici hurmi  istaknuli su kako su pogodne kada su u pitanju problemi poput hemoroida.

7. Hurme izvrsne i u trudnoći

Istraživanje je dokazalo da su žene koje su jele hurme tijekom posljednje četiri sedmice trudnoće imale znatno lakši porođaj. Osim toga, hurme pomažu i u gubitku kilograma koji su se nakupili tijekom trudnoće.

8. Hurme i liječenje visokog krvnog pritiska

Hurme mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka zbog relativno visokog postotka magnezija. O tome trebate li prestati konzumirati lijekove za tlak, svakako se trebate posavjetovati s vašim ljekarom. Redoviti korisnici hurmi ističu kako su se u potpunosti riješili lijekova za regulaciju tlaka.

Dokazano je i da datulje smanjuju rizik od moždanog udara.

9. Hurme – prirodni lijek za smanjenje boli

Budući da su bogate magnezijem, hurme djeluju protuupalno, ublažavaju bolove i smanjuju oticanje. Istraživanja su dokazala da prisutnost magnezija smanjuje rizik od nastanka bolesti srca te smanjuje arterijsku upalu. Osim toga, magnezij djeluje i na druge upale kao što je artritis.

10. Hurme poboljšavaju izgled kože

Vitamini C i D povećavaju elastičnost kože te održavaju kožu nježnom i glatkom. Hurme bi trebale konzumirati sve osobe koje imaju uznapredovale probleme s kožom te osobe koje imaju problema s isušivanjem kože zbog svakodnevnog izlaganja ekstremnim vremenskim uvjetima.