Svečana sjednica Skupštine KS: Ovo su imena dobitnika priznanja

57

U sklopu manifestacije „Dani Kantona Sarajevo“ sinoć je u Narodnom pozorištu upriličena svečana sjednica Skupštine KS, na kojoj su uručena priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, sporta, ekonomije i društvenog angažmana.

Najviše priznanje Povelja „Počasni građanin KS“ dodijeljeno je zastupnici u Evropskom parlamentu Tanji Fajon za izuzetne zasluga širenja istine o dešavanjima u BiH i razvijanju međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti i tolerancije među ljudima različitih nacija, vjera i kultura.

Povelju je u njeno primila ambasadorica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorica Bukinac, a Tanja Fajon je zahvalnost građanima i institucijama Sarajeva iskazala putem video-poruke iz Strasbourga.

Istovremeno, uručene su i plakete KS-a istaknutim pojedincima i zaslužnim  kolektivima za izuzetna postignuća u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, sporta, ekonomije i društvenog angažmana.

Dobitnici plaketa KS-a su – istaknuta bh. glumica Jasna Diklić, sportašica Bibija Kerla i privrednik Muhamed Pilav, te kompanija ‘Sinkro’ Sarajevo, Asocijacija softverske industrije ‘Bit Aliansa’ i Javna ustanova Prva gimnazija.

Također, plakete KS-a su posthumno dodijeljene profesoru emeritusu Zdravku Grebi za višedecenijski  angažman i doprinos u obrazovanju mladih i u borbi za istinu, mir i pravdu te razvoj akademske zajednice i društva u oblasti pravnih nauka na području KS-a i BiH, kao i Sabitu Hadžiću za nemjerljiv doprinos razvoju bosanskohercegovačkog sporta.