Svečanim prijemom manifestacije “Isa-beg Ishaković 2018”: Sarajevo obilježilo 556 godina zajedničkog života

114

“Mi u Sarajevu i Bosni i Hercegovini nikad nismo živjeli jedni pored drugih nego uvijek jedni sa drugima“, naglasio je sinoć na svečanom prijemu manifestacije “Isa-beg Ishaković 2018“ gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka.

Prijemu jeprethodila promocija zbornika “Isa-beg Ishaković i njegovo vrijeme“ koju su predstavili dr. HanaYounis i dr. Aladin Husić, dok su građani i građanke uz prisutne predstavnike Udruženja Isa-begIshaković, Historijskog arhiva Sarajevo, JU Muzej Sarajevo te Gradske uprave kao pokroviteljamanifestacije, mogli pogledati i izložbu “Urbani razvoj Sarajeva“ autora arhiviste, Velida Jerlagića.

Abdulah Skaka

“Cjelokupna manifestacija rezultat je cilja i želje za revitalizacijom lika i djela Isa-begakako bismo povezali akademsku zajednicu i javnost. Naša želja je da ponudimo promocijukontinuiteta grada Sarajevo koji traje već 556 godina i mi ćemo svoju misiju nastaviti i unarednim godinama“, istakao je predsjednik Udruženja Isa-beg Ishaković, Elvis Pivić, te dodao da je sam Isa-beg Sarajevo opisivao kao “cvijet među gradovima, grad gazija i boraca“.

Elvis Pivić

U svom izlaganju Abdulah Skaka je dodao da će Grad Sarajevo uvijek podržavati zdrave ikvalitetne projekte kao što je ovaj, te da je krajnji cilj Gradske uprave da od Sarajeva napravimjesto ugodnog življenja kakav je ovaj grad kroz historiju uvijek i bio.

“Svaki narod ima svojuhistoriju, a zbog svoje budućnosti je uvijek bitno znati svoju prošlost“, naveo je Skaka.

“Historijski arhiv Sarajevo vezan je za historiju ovog grada i veliko nam je zadovoljstvo dase ove godine kada obilježavamo punih 70 godina rada i djelovanja nalazimo na ovommjestu, jer bez arhiva i dokumenata nema države, a nema ni historije“, rekao je direktorHistorijskog arhiva Sarajevo, Fuad Ohranović.

Profesor emeritus Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dr. Enes Pelidija, naglasio jeobavezu svih onih koji čitaju, pišu, istražuju i obraćaju se javnosti, da što više govore o nama jersmo donedavno više znali o drugima nego o sebi.

“Isa-beg Ishaković je pokazao da kad sunamjere dobre da su i vječne. Tako je i istina vječna i na nama je da je prenesemo budućimgeneracijama“, kazao je dr. Pelidija.

Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković osnovano je 2016. godine sa primarnommisijom revitalizacije lika i djela osnivača grada Sarajeva, Isa-bega Ishakovića. Uz razvijanjeosjećaja ljubavi prema Bosni Hercegovini i zaštiti njenog tradicionalnog duhovnog i kulturnog bića,glavni ciljevi Udruženja su osnaživanje tekovina i pružanje podrške u zaštiti kulturne baštine Bosnei Hercegovine te promovisanje prirodnog, kulturnog i historijskog naslijeđa Isa-beg Ishakovića i Bosne i Hercegovine.

Vezani članci

U Sarajevu otvoren prvi Food Outlet u BiH U Sarajevu je juče otvoren prvi Food Outlet u BiH "Yumm Food", u kojem je moguće pronaći različite proizvode po cijenama jeftinijim i preko 50 posto. ...
Ministri vanjskih poslova regije u Sarajevu poruči... Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6), koji su učestvovali na današnjem sastanku u Sarajevu, potvrdili su posvećenost jačoj regionalnoj sar...
FOTO U Sarajevu počeo sastanak ministara vanjskih ... Počeo je sastanak koji je danas u Sarajevu okupio ministre vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6), javlja Anadolija. Glavne teme sastanka su Strateg...
Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana u Saraj... Šefovi diplomatija Zapadnobalkanske šestorke koju čine Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija sastaju se danas u Sarajevu a glavna tema...