Svečano postrojavanje veterana na Dan odbrane Sarajeva: Puno tuge, intezivnih sjećanja i ponosa

56
Foto: N1

Članovi udruženja maloljetnih boraca sarajevskih općina okupili su se danas na obilježavanju Dana odbrane Sarajeva i očuvanja Bosne i Hercegovine.

U 10 sati delegacije Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo izvršili su svečano postrojavanje ratnih veterana na mezarju Kovači i položili cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Selmo Cikotić kazao je za N1 komentarišući današnji dan da se radi o jako značajnom datumu.

“Za današnji dan je vezano puno emocija i puno racionalnih spoznaja. Bez obzira što je to po svom prostornom i kvantitavnom ljudskom materijalnom stepenu angažovanju snaga to bila jedna borba taktičkih razmjera. Po svojim posljedicama je to nesumnjivo jedna od presudnih bitaka za opstanak i odbranu RBiH. Ovo je jedan jako značajan datum, pojedinačan u odbrani BiH, u odbrani nezavisnosti i slobode i sa tog stanovišta za ovaj dan se vezuje jako puno emocija i vrlo intenzivnih sjećanja, tuge u odnosu na veliki broj poginulih ljudi i stradalih kulturnih, historijskih i drugih dobara, ali i ponosa zbog jednog potpuno neočekivanog uspjeha koji su branioci postigli, sa stanovišta napadača”, rekao je Cikotić za N1.

Predsjednik Udruženja maloljetnih boraca Općine centar Almir Šegalo kazao je za N1 da je ovo veliki dan za Udruženje koje predvodi.

”Ovo je veliki dan za nas kao Udruženje i za mene kao maloljetnog borca Armije RBiH. To su bili teški dan u tom periodu, ali evo danas nakon 26 godina dolazimo ovdje okupljamo se da odamo počast našim saborcima i šehidima”, dodao je on.