Svjedok na Sudu BiH kazao ko je ubio dječaka Slobodana Stojanovića

119

Svjedok Odbrane Elfete Veseli danas je pred Sudom BiH linkom iz Francuske kazao da su izvjesni Edin Osmanović i krupniji crni čovjek s brkovima proveli dječaka Slobodana u Bajrićima prema Žlijepcu te da je nakon toga čuo jedan pucanj!.

Ovaj svjedok dobio je mjere zaštite, a svjedočio je na okolnosti svog boravka u mjestu Bajrići tokom juna, jula 1992. godine. Ispričao je da je došao u Bajriće da vidi šta mu je s roditeljima te bratom i sestrom, te da se tu zadržao određeni period.

Tu je prvi put vidio Elfetu Veseli te je kazao da nije bila u uniformi, nego u civilnoj opremi. Govoreći o spornom događaju kazao je da se prepao, te da mu je bilo čudno da je ispaljen samo jedan metak. Kazao je da je to bilo od njega udaljeno 60 metara.

– Nisam nikom prijavio, bojao sam se.  Edin Edo Osmanović važio je za problematičnog tipa. Oni su pušili travu, pili neke lijekove. Tu grupu su zvali Dizelaši. U tom periodu nije bilo vojnih formacija – kazao je zaštićeni svjedok O3.

Istakao je da je na ove okolnosti prije godinu dana davao iskaz u Francuskoj.

Podsjećamo, zajedno s Veseli, za zločin počinjen u Zvorniku sudi se i Sakibu Haliloviću. Kako stoji u optužnici, sada preciziranoj, Halilović je bio komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, i u zaseoku Bajrići je u ljeto 1992. promatrao ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je, prema izmijenjenoj optužnici pucnjem iz neposredne blizine ubila Veseli.

U ranijoj optužnici bila je optužena za svirepo klanje dječaka, sa detaljnim opisom egzekucije.

Od ranije je slučaj obavijen sumnjom, jer je npr. optužnica potvrđena bez obdukcionog nalaza, a kojeg je na Sud donio lično vještak doktor Zoran Stanković, a koji je radio vještačenje ubijenog dječaka Slobodana Stojanovića.

Predsjedavajući Vijeća Darko Samardžić tada je pitao tužioca Miroslava Janjića kako je podigao optužnicu!? Još je interesantnije pitanje kako je onda i potvrđena optužnica bez ključnog dokaza.

Stanković je kazao je da je ubijeni dvanaestogodišnji dječak imao prostrijelnu ranu na glavi, koja je najvjerojatnije uzrok smrti.