Svjetski dan dijabetesa: U BiH više od 360.000 oboljelih

15
Foto: AA

Povodom Svjetskog dana dijabetesa u Sarajevu je održana tradicionalna šetnja i mjerenje šećera u krvi građanima, javlja Anadolu Agency (AA).

Dijabetes je u svijetu u stalnom porastu i rastući je problem svih dobnih grupa, pa se može govoriti o pandemiji ove bolesti. Prema procjenama, više od 400 milliona osoba u svijetu boluje od dijabetesa (1 od 11 odraslih osoba).

U BiH ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da oko 365.000 građana boluje od dijabetesa, a polovina, oko 157.000 osoba, nisu svjesni da imaju tu bolest.

Oboljeli od dijabetesa, članovi porodica i Udruženja dijabetičara Federacije BiH okupili su se ispred Katedrale i šetali do Spomenika poginule djece opkoljenog Sarajeva, gdje su položili cvijeće. Ukazali su na probleme sa kojima se susreću oboljeli od ove bolesti i poručili da svakih 30 sekundi nekome bude amputirana noga zbog dijabetesa.

O ovoj bolesti i problemima sa kojima se susreću oboljeli govorio je primarijus doktor Midhat Mujić, pedijatar, dijabetolog i potpredsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH.

“Obično se 14. novembra priča o dijabetesu. Ovo je zemlja koja nema kliniku za dijabetes. Ovo je zemlja koja nema jedinstvenu dijabetološku zaštitu i, zavisno od kantona do kantona, dijabetološka zaštita tih ljudi se razlikuje”, rekao je Mujić.

Dijabetes je globalni problem, a Mujić je također napomenuo kako broj oboljelih stalno raste.

Vezani članci

MAJKE NAM SE JAVLJAJU Mom djetetu asistent je bil... Do jučer sam razmišljala o jednoj priči, koju ću svakako ispričati ovom prilikom iz tri razloga. Taj treći joj daje neku drugu dimenziju, pa joj se na...
Općina Stari Grad sanirat će krov kuće izgorjele u... U sarajevskom naselju Vratnik prije dva dana je izgorjela kuća, a vijest o tragediji koja je potresla jednu vratničku porodicu brzo se proširila ne sa...
MUP RS odbija svoj operativni centar uvezati sa ce... Potpisan je dokument o uspostavi zajedničke radio veze između deset policijskih agencija u BiH, među kojima su SIPA, GP BiH, Direkcija za koordinaciju...
Kojović: Deklaracija o Hrvatima je direktno uplita... Predložena Deklaracija o položaju Hrvata u BiH predstavlja politički i diplomatski neprihvatljiv čin, poručio je Predrag Kojović, predsjednik Naše str...