Svjetski dan dijabetesa: U BiH više od 360.000 oboljelih

20
Foto: AA

Povodom Svjetskog dana dijabetesa u Sarajevu je održana tradicionalna šetnja i mjerenje šećera u krvi građanima, javlja Anadolu Agency (AA).

Dijabetes je u svijetu u stalnom porastu i rastući je problem svih dobnih grupa, pa se može govoriti o pandemiji ove bolesti. Prema procjenama, više od 400 milliona osoba u svijetu boluje od dijabetesa (1 od 11 odraslih osoba).

U BiH ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da oko 365.000 građana boluje od dijabetesa, a polovina, oko 157.000 osoba, nisu svjesni da imaju tu bolest.

Oboljeli od dijabetesa, članovi porodica i Udruženja dijabetičara Federacije BiH okupili su se ispred Katedrale i šetali do Spomenika poginule djece opkoljenog Sarajeva, gdje su položili cvijeće. Ukazali su na probleme sa kojima se susreću oboljeli od ove bolesti i poručili da svakih 30 sekundi nekome bude amputirana noga zbog dijabetesa.

O ovoj bolesti i problemima sa kojima se susreću oboljeli govorio je primarijus doktor Midhat Mujić, pedijatar, dijabetolog i potpredsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH.

“Obično se 14. novembra priča o dijabetesu. Ovo je zemlja koja nema kliniku za dijabetes. Ovo je zemlja koja nema jedinstvenu dijabetološku zaštitu i, zavisno od kantona do kantona, dijabetološka zaštita tih ljudi se razlikuje”, rekao je Mujić.

Dijabetes je globalni problem, a Mujić je također napomenuo kako broj oboljelih stalno raste.

Vezani članci

POZOVITE 17006 Taši nedostaje još 24.000 KM da ... Za malu Tamaru do ovog momenta prikupili smo oko 30.000 KM, a potrebno je oko 54.000 KM. Broj 17006 aktivan je za malu Tašu do kraja mjeseca pa ćemo z...
Efendić i Imamović o jačanju uloge lokalne samoupr... Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je posjetio Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje se sastao sa načelnikom Semirom Efendićem. Tom prilikom razgova...
Nevidljivi federalni ministar zdravstva: Vjekoslav... Znate li ko je Vjekoslav Mandić? To je Federalni ministar zdravstva kojeg u 4 godine mandata gotovo da nije bilo u javnosti. Uprkos činjenici da je Ur...
Robert Prosinečki: Ognjena Vranješa neću više pozi... Ognjena Vranješa neću više pozivati u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) Robert Prosinečki, ...