Svjetski mediji o presudi Karadžiću: “Odgovoran je za najgori zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata”

102

Najrelevantniji svjetski mediji prenijeli su informaciju o doživotnoj zatvorskoj kazni, na koju je danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove osuđen prvi predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić.

Britanski The Guardian podsjeća da je Karadžić osuđen zbog odgovornosti za masovna ubistva civila tokom rata koji je razorio BiH.

– Jedan element iz njegove presude iz 2016. godine, koji se odnosi na nezakonito zatvaranje civila, je izmijenjen na osnovu nemogućnosti da unakrsno ispituje svjedoke, ali je Žalbeno vijeće potvrdilo Karadžićevu odgovornost za najgore zločine nad civilima Evrope od 1940-ih godina – piše The Guardian.

Podsjećaju da su sudije potvrdile presudu koja se odnosila na genocid u Srebrenici.

Vijest o presudi objavio je i Washington Times, dok britanski BBC ističe da je Karadžić planirao genocid u Srebrenici iz jula 1995. godine, što je, dodaju, najgori zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Deutsche Welle prenosi da je sudija Vagn Joensen pojasnio kako je ranija presuda bila preblaga, uzimajući u obzir opseg i sistematsku okrutnost Karadžićevih zločina.

Da će Karadžić provesti ostatak života iza rešetaka, saznali su i čitatelji The Telegrapha, koji je prenio vijest agencije France-Presse.

Novinar britanskog Mirrora Dave Burke piše da je suđenje Karadžiću bilo jedno od najkvalitetnijih koji su proizašli iz ratova 90-ih godina, koji su doveli do krvavog raspada bivše Jugoslavije te smrti najmanje 100.000 Bosanaca.

Daily Mail ističe da se presuda Karadžiću smatra za ključnu u donošenju pravde svim žrtvama sukoba, prenosi Faktor.