Tačijev savjetnik dao ostavku: Korekcija granica je loš sporazum

31

Vanjskopolitički savjetnik kosovskog predsjednika David Philips je podnio ostavku, sa obrazloženjem da ne želi da bude dio predloženog plana o podjeli Kosova, piše Koha Ditore.

Philips je naveo da je na nezavisnosti Kosova radio više od 30 godina i da je prihvatio da bude savjetnik u dijalogu između Prištine i Beograda, jer je smatrao da je moguće doći do sporazuma koji bi unaprijedio vladavinu prava i pojačao pritisak međunarodne zajednice na Srbiju da prizna Kosovo kao nezavisnu državu u sadašnjim granicama.

“Neki ljudi u kosovskim institucijama idu drugim putem. Pristali su na korekciju granice, davanjem teritorije Srbiji. Podjela Kosova ili korekcija granica je loš sporazum, koji neće normalizovati odnose između Srbije i Kosova”, konstatovao je Philips.

Prema njegovim riječima, zagovornici korekcije granice smatraju da bi poslije toga članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, to učinile, a Washington ubijedio Rusiju i Kinu da odustanu od protivljenja članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, piše N1.

“Nema osnove za takav zaključak. Štaviše, korekcija granice je historijska izdaja naroda Kosova. Potencijalno je opasna i mogla bi dovesti do nasilja”, ocijenio je Philips.