TANJIR VIŠE Tone hrane se bacaju svaki dan, sarajevski restorani nisu zainteresovani za donaciju ostataka

Preporučujemo

Ideja “Tanjir više” je oduševila sve bh. građane za kratko vrijeme. Višak hrane sa većih događaja više ne mora biti bačen. Jednostavno, pozovete volontere okupljene oko ovog projekta i oni dolaze na vašu adresu, te nose ostatke onima kojima je to i potrebno.

Ipak, čini se da sarajevski ugostiteljski objekti nisu previše zainteresovani za ovu ideju.

- -

“Zar stvarno niti jedan restoran/hotel/bilo koji objekat koji posjeduje kuhinju, nema višak hrane koji bi mogao podijeliti sa nasim korisnicima koji čekaju solidan obrok?”, napisali su ljudi koji su pokrenuli ovaj projekat na Facebook stranici “Tanjir više Sarajevo”.

Dodali su i da su zahvalni na donacijama od savjesnih građana koji im se svakodnevno obraćaju jer žele dati svoj doprinos.

“Ali, pitamo se gdje su ugostitelji u KS, za koje znamo da bacaju dvije do tri hiljade tona hrane godišnje!?”, zapitali su se.

Jedini izuzetak je restoran “Milkman” iz Sarajeva.

- -

A analize javnih preduzeća nemaju podatke koje nam idu u korist. Naime, rezultati kažu kako građani Sarajeva, Tuzle i Banja Luke zajedno bace najmanje 500 tona hrane i to samo na dnevnoj osnovi.

To su podaci regionalne deponije za tuzlansku i banjalučku regiju, te gradske deponije u Sarajevu.

Uprkos tome, čini se da objekti u Sarajevu nisu voljni izaći u susret jednoj ovakvoj ideji i pomoći koji i nemaju šta baciti kao ostatak.

A ukoliko vas zanima ideja i koncept “Tanjir više”, pročitajte sve na ovome linku.

(I.S.)

Najnovije

Ubistvo u Banja Luci, policija uhapsila muškarca

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, idenfikovali su i lišili slobode lice D.R. iz Banjaluke, zbog postojanja osnova sumnje da...