Teren na stadionu u Klagenfurtu prekriven šumom

17

Posljednjih godina svi osjećamo posljedice klimatskih promjena (kiše, poplave, suše, hladnoća….) i utjecaja na okoliš. Pri tom odgovornost za njih ne nose samo politike pojedinih zemalja i nevladine organizacije (NVO) koje bi trebale više naglašavati i zagovarati okolišnu politiku, već i sekundarne djelatnosti kao najveći proizvođači štetnih stakleničkih plinova, te pojedinci koji svojim razmišljanjem i životnim stilom utječu na okoliš u kojem žive.

Postavka Za šumu – neprekidna privlačnost prirode otvorena je 8. septembra, a inspirisana je više od 30 godina starim crtežom austrijskog umjetnika i arhitekte Maksa Pajntnera.

Na fudbalskom stadionu u Klagenfurtu na terenu se nalazi šuma od 300 stabala.
Postojeća stabla su zasadili borci za zaštitu životne sredine, koji žele da pokažu kako bi u budućnosti moglo biti sasvim normalno da šume postanu rijetkost i da se mogu vidjeti jedino u određenom prostoru.

Pokretač ove akcije Klaus Litman smatra da će ova ideja pomoći da ljudi preispitaju svoj odnos sa prirodom u svijetu gde je malo diskusija o krčenju šuma i klimatskim promjenama.

Akciju pod nazivom „Šuma“, podržale su lokalne vlasti, ali i fudbalski klub koji koristi ovaj stadion.

U šumi na stadionu je zasađeno 16 vrsta drveća.
Stabla će poslije 27. oktobra biti presađena na odgovarajuće lokacije.