Tesla: genijalac i čovjek ispred svog vremena

24

Na današnji dan 1856. godine u Smiljanu se rodio Nikola Tesla. Iza sebe je ostavio više od 700 izuma, a i sam za sebe je govorio da je ispred svog vremena s obzirom na čekanje da se realizuju njegove ideje.Bio je izumitelj svjetskog glasa i čovjek koji je zaslužan za nastanak modernog svijeta.

Tesla se rodio u ponoć, u olujnoj noći punoj munja koje kao da su nagovijestile njegov put svjetlosti i elektriciteta. Kao mali Nikola Tesla skakao je s krovova s otvorenim kišobranom želeći poletjeti poput ptice a na zaprepaštenje prijatelja iz djetinjstva izumio je udicu kojom je ulovio sve žabe u kraju.

O njemu su napisane brojne knjige, a u knjizi “Tesla – izumitelj električnog doba” W. Bernarda Carlsona opisuje se kako je Tesla promišljao svoje izume, o čemu je i sam govorio na dodjeli Edisonove medalje 1917. godine. Tad je rekao kako mu je svejedno gleda li izum u glavi ili na stolu, jer da ga prvo u glavi razvije do zadnjeg detalja i ubacuje sva moguća poboljšanja i da potom tek kreće u izradu finalnog proizvoda. Tesla od majke dobio želju za stvaranjem, a o njoj je slavni izumitelj govorio da bi stvorila velike stvari da nije bila odvojena od savremenog života.

Tesla je bio izumitelj, čovjek koji je stvarao, dok je slava za njegove izume često pripala drugima – Marconi je dobio Nobelovu nagradu jer je izumio radio, a sav se njegov rad zapravo bazirao na prijašnjem Teslinom  radu. Njegov komentar je bio: ‘Marconi je dobar čovjek. Pustite ga da nastavi svoj rad. On koristi 17 mojih patenata’.

Slična je stvar i s rendgenom koji je također Teslina zasluga, a sva slava ide Wilhelmu Rontgenu.  Marconi i Rontgen nisu bio jedini koji su prisvajali Tesline izume. A Tesla je na sve to samo rekao: ‘Nije mi žao što su drugi pokrali moje ideje, ali mi je žao što nisu imali svoje’.

Najznačajniji izumi Nikole Tesle su: Teslin transformator, izmjenični sistem prijenosa i distribucije električne energije, sistem višefaznih struja i okretno magnetno polje, rasvjeta pomoću visokofrekvencijske struje, sistem bežičnog prijenosa radio signala i energije, teleautomatika, Teslina turbina…

Neke od najzvučnijih Teslinih izreka su :

  • Čovek je rođen da radi, trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti!
  • Od svih “sila trenja”, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva “Najveće zlo u svijetu”.
  • Vaša mržnja pretvorena u električnu energiju mogla bi osvjetljavati gradove i gradove.
  • Novac ne predstavlja toliku vrijednost kakvu je postavio čovjek prema njemu. Sav novac ja sam ulagao u izume sa kojima sam omogućio nove pronalaske omogućujući čovječanstvu lakši život.