Thaci: Ne postoji tajni sporazum sa Beogradom o razmjeni teritorije

10

Kosovski predsjednik Hašim Tači je odbacio optužbe kosovskog premijera, ali i međunarodnih analitičara o tome da postoji dogovor, odnosno nacrt sporazuma s Beogradom o razmjeni teritorija.

S druge strane, uvjeren je da će SAD potaknuti postizanje “konačnog sporazuma” s Beogradom, dok istovremeno sanja da se Preševo, Bujanovac i Medveđa “pripoje Kosovu”.

“Sanjam o tome da se Preševo, Medveđa i Bujanovac beskompromisno uključe u teritorijalni integritet Republike Kosovo”, kazao je sinoć u emisiji Rubikon na TV Kljan Kosova, prenosi Kossev.

S druge strane, tvrdi da ne postoje ni razgovori, ni dogovor o razmjeni teritorija.

“Ko god govori o razmjeni, to je za unutrašnju upotrebu, pošto o tome nije nikada razgovarano, a kamoli u Washingtonu”, tvrdi Thaci.

“Ni pod kojim okolnostima nije razmatran sadržaj u bilo kojem trenutku, mogućnost bilo kakvog dogovora. Svaki sporazum ima smisla onda kada se poštuju teritorijalni integritet i suverenitet. Nisam govorio o razmjeni teritorija, ovo je radi stvaranja panike”, kazao je.

Poručio je da tamo gdje on bude sjedio za stolom neće biti razgovora o razmjeni teritorija.

U istoj emisiji je, kako je dio kosovskih medija prenio, komentarisao i Kurtijeve tvrdnje o njegovom navodnom tajnom sporazumu s Beogradom. One su za njega, kako je kazao, “čaršijske priče”.

Izvor: Kossev/Index.ba