Thaci: Nećemo dozvoliti Republiku Srpsku na Kosovu

44

Ideja o teritorijalnom razgraničenju ili korekciji granice jedini je način da se okonča sukob između Srbije i Kosova, izjavio je predsjednik Kosova Hashim Thaci.

“Korekcija granica ne znači podjelu Kosova i mi nećemo dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova”, dodao je.

Govoreći na okruglom stolu u organizaciji kosovskog Demokratskog instituta na temu dijaloga s Srbijom, koji je održan pod nazivom “Što znači korekcija granice između Kosova i Srbije”, Thaci je rekao da će biti veoma teško postići sporazum s Beogradom, “čak gotovo nemoguće”.

Ipak “vidi svjetlo na kraju tunela”.

“Ako sada izgubimo ovu priliku i budemo čekali izbore u Evropskoj uniji, u maju iduće godine, postoji opasnost od propasti agende EU-a. Kosovo će zaostati u procesu pristupanja EU i NATO-u, pa mi sada težimo da racionaliziramo taj proces sa Srbijom”, kazao je Thaci.

Po njegovim riječima, u tom procesu neće biti govora o razdvajanju ili podjeli Kosova, kao i da “grad Mitrovica i Gazivode neće biti predmet tih razgovora, ali će kraj dijaloga označiti kraj dugog sukoba između dvije zemlje”.

Smatra da međunarodno priznanje neovisnosti Kosova može uslijediti nakon dogovora o granici Kosova i Srbije. Posvećen je, kazao je, osiguravanju priznanja i članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Podsjetio je i kako je na summitu EU-a i država zapadnog Balkana u Sofiji ponovljeno da je uvjet za priključenje Uniji rješavanje bilateralnih pitanja sa susjedima.

Konstatirao je kako Kosovo ima odlične odnose s Albanijom, Crnom Gorom i Makedonijom, ali da “veliki dogovor” sa Srbijom još nije postignut.

Prištinski list Zeri prethodno je javio da Thaci neće iznijeti svoju ideju o korekciji granica na predstojećem sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Bruxellesu.

Sastanak je najavljen za petak, 7. septembra.

Prema tom dnevniku, tema sastanka također neće biti ni formiranje zajednice općina sa srspkom većinom.

Navodno će u fokusu sastanka biti modaliteti postizanja konačnog pravno-obvezujućeg sporazuma Kosova i Srbije.

Izvor: Al Jazeera Balkans