Thaci poručio: Ne vjerujem Lajčaku, vjerujem samo u Ameriku

26

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno povjerenje u američko vođstvo.

– Lično ću se kao predsjednik odazvati pozivima na samite koje bi vodili Merkel, Macron itd. Ali nemam volje da učestvujem u pregovaračkom procesu koji vodi Lajčak – rekao je Hashim Thaci prilikom posjete kosovskoj privrednoj komori u Prištini, objavila je RTS.

Istakao je da “ima potpuno povjerenje u američko rukovođenje”, koje će, po njemu, “uspješno zaključiti dijalog”.

– Bez vodeće uloge Sjedinjenih Država, nema faktora koji te stvari pokreće. Svaka volja EU u tom pogledu je ohrabrujuća. Ali lično nisam u kontaktu sa Lajčakom i ne znam koliko su pregovori Lajčak–Kurti–Borelj odmakli. Pred nama su dva pregovarača koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo – rekao je predsjednik Kosova.

Lajčak je, otkako je imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana više puta razgovarao sa odlazećim premijerom Albinom Kurtijem.

Thaci je danas ponovio da je došlo vrijeme da se Kurti i, kako je naveo, njegova grupa suoče sa pravdom.

– Prije nego što razmisli o narednim koracima, Kurti i njegova grupa suočit će se s pravdom. I on i drugi oko njega su ovih mjeseci prekršili i ustav i zakone – dodao je Thaci.

Izvor: Faktor/Index.ba