Kolaps turske lire: Centralna banka spremna da interveniše

58

Centralna banka Turske saopćila je danas da je spremna da preduzme “sve neophodne mjere” da bi osigurala finansijsku stabilnost poslije kolapsa nacionalne valute lire.

U saopćenju se navodi da će komercijalne banke dobiti pomoć da bi ostale likvidne.

– Centralna banka će pažljivo pratiti dubinu tržišta i formiranje cijena i preduzet će sve neophodne mjere da bi održala finansijsku stabilnost, ukoliko zaključi da je to neophodno – piše u tekstu.

Saopćenje je objavljeno nakon što je turska lira pala na rekordno nizak nivo prema dolaru u vrijeme kada traje diplomatski spor sa SAD.

Pritvaranje američkog pastora Andrewa Bransona od oktobra 2016. godine na osnovu optužbi za terorizam izazavlo je do sada najveću krizu u odnosima Ankare i Washingtona, javlja Srna.

Centralna banka je objavila seriju mjera dan nakon što je ministar finansija Berat Albayrak, zet predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, rekao je da je u pripremi akcioni plan.

U saopćenju se navodi da će u finanijski sistem biti uneseno oko 13 milijardi lira (devet milijardi dolara) da bi se osigurala likvidnost.

Vezani članci

Nova 24h zona: Bankarske usluge Sparkasse Bank od ... Sparkasse Bank dd BiH u sklopu poslovnice Ilidža nudi građanima bankarske usluge 24 sata dnevno. „Naša 24h Zona nudi mogućnost podizanja gotovine, po...
Ćiribu-ćiriba za nestanak love preko papira: Preze... Prezentacija konkretnih slučajeva zloupotreba javnih nabavki otkrivenih tokom monitoringa, kao i izvještaja o integritetu institucija u BiH i privredn...
Sparkasse Bank: Nove pogodnosti za korisnike uslug... Sparkasse Bank dd BiH putem usluge „Plati račun-e“ u sklopu svojih elektronskih servisa, od sada nudi klijentima i mogućnost plaćanja računa kompanija...
Firma Kismet iz Doboj Istoka: Emporio Armani ̵... Osim za svoje potrebe, brojni domaći proizvođači i firme, rade za inostrane firme. Prije nekoliko mjeseci na strano tržište firma Kismet iz Doboj Isto...