Trump najavio nastavak politike pritiska na Sjevernu Koreju

29

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump najavio je nastavak diplomatskog procesa rješavanja krize na Korejskom poluotoku, ali i nastavak politike maksimalnog pritiska na režim Sjeverne Koreje sve dok se ne provede denuklearizacija u toj zemlji, javlja Anadolija.

Ured američkog predsjednika u Bijeloj kući saopćio je da je Trump o situaciji na Korejskom poluotoku sinoć odvojeno razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom i predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom.

Predsjednik Južne Koreje Moon je u telefonskom razgovoru detaljno informirao Trumpa o historijskom sastanku sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom koji je održan u petak.

Moon i Trump su saglasni da je promjena stava sjevernokorejskog lidera i spremnost na odustajanje od razvoja nuklearnog oružja direktni rezultat politike maksimalnog pritiska koju SAD predvodi prema zvaničnom Pjongjangu.

Moon i Abe su u odvojenim razgovorima s Trumpom bili saglasni da je čišćenje Sjeverne Koreje od nuklearnog oružja preduvjet za uspostavu održivog mira u regiji.

Šef vlade Japana Abe je kazao da će Japan podržati svaki proces u pravcu zaustavljanja razvoja balističkih i nuklearnih planova Sjeverne Koreje.

Vezani članci

Trump zaprijetio uvođenjem dodatnih 200 milijardi ... Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zaprijetio je uvođenjem novih tarifa za kinesku robu u vrijednosti od dodatnih 200 milijardi dolara u rastuć...
Sjevernokorejski mediji objavili do sada neviđene ... Sjevernokorejska državna televizija objavila je dosad neviđene fotografije i snimke nedavnog istorijskog susreta u Singapuru, javlja CNN. Naime, drža...
Trump na Twitteru: Počeo sam zid Predsjednik SAD Donald Trump objavio na svom nalogu na Twitteru da je počela gradnja zida koji bi trebalo da spriječi ilegalne ulaske Meksikanaca na t...
Trump: Dani nepoštenih trgovinskih poslova su zavr... Američki predsjednik Donald Trump kazao je da su dani kada su Sjedinjene Američke Države bile iskorištavane u trgovinskim poslovima završeni. Ovo je p...