Trump: NATO mnogo snažniji nego prije početka Samita

24

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump izjavio je kako je NATO snažniji nego prije dva dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je na konferenciji za medije održanoj nakon vanrednog sastanka posljednjeg dana NATO Samita izjavio kako su saveznice, u odnosu na prošlu godinu, značajno povećale izdvajanja za troškove odbrane.

Dodao je kako je do povećanja došlo naročito nakon što je on došao na funkciju. Kazao je kako su saveznice samo prošle godine osigurale 33 milijarde dolara i da smatra kako će to u skorije vrijeme biti povećano na 40 milijardi.

“NATO je mnogo snažniji nego prije dva dana”, kazao je američki predsjednik.

Upitan o mogućnosti da se SAD povuče iz NATO-a ako povećanja sredstava za troškove odbrane budu nedovoljna, i da li je moguće to uraditi bez odobrenja američkog Senata, Trump je izjavio kako pretpostavlja da to može uraditi, ali da nema potrebe za tim.

“Ako druge zemlje ne daju doprinos, ne možemo biti zadovoljni. Nije se ponašalo fer prema SAD-u, ali to se promijenilo. Vjerujem NATO-u”, kazao je Trump.

Dodao je kako SAD značajno ovisi o NATO-u, ali da je na sastancima održanim jučer u okviru Samita održao oštar govor o izdvajanjima za odbranu.

Ipak, smatra kako NATO pomaže više Evropi nego SAD-u.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...