Trump odgodio uvođenje dodatnih sankcija Rusiji

104

Američki predsjednik Donald Trump odgodio je uvođenje dodatnih sankcija Rusiji i vjerovatno ih ni neće odobriti ukoliko Moskva ne izvede novi cyber napad ili ne napravi neku drugu provokaciju, izjavio je visoki zvaničnik američke administracije.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley rekla je u nedelju kako Washington priprema nove sankcije Rusiji zbog podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, ali je neimenovani zvaničnik Reutersu dan kasnije rekao kako je “ambasadorica ovaj put istrčala pred rudu”.

Washington Post je prvi javio kako je Trump obustavio plan o dodatnim ekonomskim sankcijama Rusiji.

Neimenovani zvaničnik administracije SAD-a rekao je kako je Trump zabrinut da bi nametanje dodatnih sankcija odmah nakon udara na čelu sa SAD-om protiv snaga Assada, koga Rusija podržava, omelo njegove napore da s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigne dogovor o borbi na drugim poljima.

Optužba za hakerski napad

Prema riječima tog zvaničnika, Trump je izrazio zabrinutost kako bi, ukoliko administracija ne postupi obazrivo, tenzije između Washingtona i Moskve – koje su već na najnižem nivou otkako je Hladni rat okončan – mogle opasno eskalirati.

Upitana za komentar, Bijela kuća je dala odgovor identičan odgovoru glasnogovornice Sarah Sanders, a to je kako “razmatraju dodatne sankcije protiv Rusije i odluka će biti donijeta u bliskoj budućnosti”.

Ipak, još jedan visoki zvaničnik administracije SAD-a kaže kako je Haley pomalo ishitreno postupila kada je najavila nove sankcije.

“O sankcijama se diskutiralo, ali je odlučeno da se sa njima sačeka neko vrijeme”, pojasnio je on.

U ponedeljak je američka administracija optužila hakere koje podržava ruska Vlada za globalni cyber napad na rutere i drugu kompjutersku opremu, napominje britanska agencija.

Izvor: Al Jazeera

Vezani članci

Putin u BiH šalje osobu od najvećeg povjerenja : K... Predsjednica Savjeta Federacije Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko u ponedjeljak stiže u dvodnevnu posjetu BiH, gd...
Brojni sastanci sa bh. zvaničnicima: Putinova čeli... Predsjednica Savjeta federacije Federalne skupštine Ruske federacije Valentina Matvijenko, koja je u političkim krugovima poznata i kao Putinova “čeli...
OSVRT NEDŽADA AHATOVIĆA Rusko super oružje i napad... Piše: Nedžad AHATOVIĆ Prema informacijama Sirijske državne televizije, sirijske zrakoplovne snage odgovorile su na sinoćnji zračni napad iznad Homsa,...
Nakon misterioznog pada sa zgrade: Umro ruski novi... Ruski istraživački novinar Maxim Borodin, koji je pisao o pogibiji plaćenika u Siriji, umro je u bolnici u Yekaterinburgu, nakon što je pao sa prozora...