Trump uveo Kini carine od 50 milijardi dolara zbog krađe intelektualnog vlasništva

102

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da uvodi carine od 50 milijardi dolara na uvoz robe iz Kine, nakon sedam mjeseci istrage o krađi intelektualnog vlasništva, piše CNN.

“Imamo velik problem s krađom intelektualnog vlasništva”, rekao je Trump.

Najava carina na uvoz proizvoda iz Kine, osobito na tehnologiju, te carine na uvoz čelika i aluminija, izazvale su prijetnje osvetom od Kine te sve veći strah od globalnog trgovinskog rata.

Trumpova administracija odbacila je tvrdnje da bi uvođenje novih carina moglo dovesti do trgovinskog rata, prenosi index.hr.

Trump je danas potpisao memorandum kojim je potvrdio nove carine, a prije toga je izjavio da SAD ima trgovinski deficit s Kinom od “više stotina milijardi dolara” te da je ovaj potez “samo prvi od mnogih”.

Prije potpisivanja memoranduma Trump je također rekao da “Kinu smatra prijateljem i neizmjerno poštuje kineskog predsjednika”.

“Puno nam pomažu sa Sjevernom Korejom, ali imamo trgovinski deficit. Možemo to gledati s više strana, ali s koje god strane pogledate, to je najveći trgovinski deficit ijedne države u historiji svijeta.”

Službenik Robert Lighthizer izjavio je da će carine biti usmjerene na “krađu američke tehnologije”, nakon što je istraga otkrila da je Kina ukrala ili prisilila američke kompanije na prodaju intelektualnog vlasništva “u nizu manevara kojima je upravljala država”, izjavio je zamjenik direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća (NEC) Everett Eissenstat.

 Istraga je također pokazala da je Kina krala američko intelektualno vlasništvo hakiranjem kompjuterskih mreža, naveli su službenici.

Vezani članci

Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...