Trumpova administracija zatvara ured Palestinske oslobodilačke organizacije

15

 Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa najavila je da će danas objaviti odluku o zatvranju ureda Palestinske oslobodilačke organizacije u Washingtonu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika Bijele kuće, list “Amerikan Wall Street Journal“ najavio je da će odluku o zatvaranju vašingtonske kancelarije Palestinske oslobodilačke organizacije objaviti Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Isti izvor objavio je i draft teksta koji će Bolton pročitati, a u njemu se navodi kako Sjedinjene Američke Države (SAD) uvijek stoje uz prijateljski i saveznički Izrael.

“Trumpova administracija neće taj ured držati otvorenim dok Palestinci odbijaju stupiti u direktne i konstruktivne mirovne pregovore s Izraelom“, navodi američki list.

Uporedo s tim, isti izvor najavljuje da će Trumpov savjetnik Bolton uputiti i prijetnju sankcijama Međunarodnom krivičnom sudu u slučaju da pokrene istragu protiv SAD-a i Izraela.

O toj temi se do sada službeno nisu očitovali Bijela kuća, niti State Department.

Ranije je Trump obustavio svu pomoć Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) i poručio da SAD neće pomagati Palestincima sve dok ne nastave direktne pregovore s Izraelom uz posredstvo Washingtona.

Trumpova administracija je u niz navrata saopćila da radi na “sporazumu stoljeća“ koji bi trebao riješiti bliskoistočnu krizu, a palestinski predsjednik je odbio razgovarati s američkim zvaničnicima i nazvao taj plan “šamarom stoljeća“.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...