Tuđman odlikovao Čovića Hrvatskim trolistom u “znak zahvalnosti” za izrabljivanje logoraša iz Heliodroma!?

153
Foto: Index.ba

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH i HNS-a, Dragan Čović jedan je od 1.469 bh. Hrvata, dobitnika Hrvatskog trolista.

Red hrvatskog trolista je odlikovanje Republike Hrvatske.

Dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, direktnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru.

Prema Zakonu Republike Hrvatske, predsjednik Republike Hrvatske uručuje Red lično ili može imenovati izaslanika za uruče­nje Reda. Izaslanik predsjednika Republike za uručenje Reda može biti predsjednik Hrvatskoga sabora, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar, te iznimno osoba po odluci predsjednika Republike.

Kada i kako je Čović dobio Hrvatski trolist, pod kojim uslovima, priznanje kojim je bivši predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman na prijedlog paradržavne tvorevine Herceg Bosne odlikovao veći broj oficira koji su učestvovali u ratu u BiH i misiji sprovođenja uduruženog zločinačkog poduhvata, ne zna se.

S obzirom da je tokom agresije na BiH bio angažovan na mjestu direktora mostarskog „Sokola“, te da nema informacija kako je direktno učestovao u ratu, za pretpostaviti je da je Hrvatski trolist dobio u znak zahvalnosti tadašnje hrvatske vlasti za izrabljivanje logoraša iz Heliodroma.

Nije viška podsjetiti. Heliodrom, južno od Mostara bio je sabirni logor koji je osnovala zločinačka politika i vojska tzv. Herceg-Bosne u periodu od 1993. do 1994. godine

Zatvorenici su bili psihički i fizički matretirani. U najtežim slučajevima, prisiljeni su hodati ispred snaga HVO-a kao ljudski štit. Stražari su ih tukli, posebno ako bi HVO gubio na ratištu. Pojedini su zatvorenici vođeni na prisilni rad, kao što je kopanje rovova ili gradnja vojnih utvrda, ali i skupljanje tijela mrtvih HVO vojnika.

Čović, kao generalni direktor preduzeća Soko Mostar, u junu 1993. godine šalje zahtjev Josipu Praljku, tadašnjem zamjeniku upravitelja logora Heliodrom, da se “za potrebe Zrakoplovne industrije Soko Mostar omogući izuzimanje deset zatvorenika, a sa ciljem obavljanja određenih poslova”.

Odobrenje za preuzimanje pritvorenika potpisao je već sljedećeg dana Stanko Božić, direktor Središnjeg vojno-istražnog zatvora Mostar. Kako je navedeno, “odlazak pritvorenika na rad van kruga zatvora u usmenom razgovoru sa ravnateljem Stanko Božićem odobrio je Berko Pušić”.

Sve to se događalo u vrijeme najžešćih sukoba HVO-a i jedinica Armije RBiH u Mostaru. Činjenica da se Čović u to vrijeme nalazio na čelu Sokola dovoljno govori da u tadašnjoj tzv. HR HB nije bio tek puki posmatrač, već u hijerarhiji visokorangiran.

Na čelu Sokola ostao je još nekoliko godina, a njegov utjecaj nije umanjen ni nakon što je napustio direktorsku fotelju.

(E.L.)