Turska avijacija nastavlja napade na uporišta PKK-a

28

Najmanje osam terorista neutralizirano je u posljednjim zračnim napadima turskih snaga na skrovišta PKK-a na jugoistoku Turske i na krajnjem sjeveru Iraka, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalštab Armije Turske saopćio je kako su turski bombarderi u protekla 24 sata gađali novootkrivena skrovišta terorista PKK-a na periferijama turskih pograničnih provincija Van i Sirnak te planini Zap, na sjeveru Iraka.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planine Kandil, Gara, Metina, Avashin-Basyan, Hakurk i Zap nalaze se na sjeveru Iraka, duž iračko-turske granice. Riječ je o području koje slovi za kolijevku terorističkog pokreta PKK-a.

Pored Turske i sjevera Iraka, turske snage provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a i na sjeveru Sirije.

Antiterorističke akcije u pograničnim regijama Iraka i Sirije bazirane su na pravima Turske zasnovanim na međunarodnom pravu na samoodbranu i rezolucijama Ujedinjenih nacija koje se tiču borbe protiv terorizma.

Akcije se provode uz poštivanje teritorijalnog integriteta susjednih zemalja i s ciljem neutralizacije terorističke prijetnje.