Turska: Nastavljeno suđenje američkom svećeniku Brunsonu zbog podrške terorističkim organizacijama

13
Foto: Anadolija

Suđenje američkom svećeniku Andrewu Craigu Brunsonu optuženom za podršku terorističkim organizacijama i povezanost sa istim, nastavljeno je danas u zapadnoj turskoj provinciji Izmir.

Brunson je jutros iz kućnog pritvora, u kojem boravi od 25. jula, uz mjere sigurnosti doveden u zgradu suda u četvrti Aliaga u Izmiru.

Turski sud je u augustu po treći put odbio zahtjev za ukidanje kućnog pritvora i zabrane napuštanja zemlje američkom svećeniku Andrewu Craigu Brunsonu.

Nakon što je Drugi kazneni sud u Izmiru prije dva dana donio jednoglasnu odluku prema kojoj se za Brunsona nastavlja kućni pritvor, kao i zabrana napuštanja zemlje, njegov advokat Ismail Cem Halavurt podnio je žalbu 3. Kaznenom teškom sudu, koji je također, odbio žalbu.

Andrew Craig Brunson je uhapšen 9. decembra 2016. godine i otad se nalazio u pritvoru. Optužen je za djelovanje i špijunažu u korist terorističkih organizacija PKK i Fetullahci (FETO).

Na zahtjev Tužilaštva, sud u Izmiru mu je 18. jula izrekao mjeru pritvora tokom sudskog postupka, ali je, zbog njegovih zdravstvenih problema, ta mjera preinačena u kućni pritvor.

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo u Izmiru navodi se da je bio u kontaktu sa članovima terorističke organizacije FETO.

Vezani članci

Tursko tužilaštvo traži najstrože kazne za FETO pu... Tužilaštvo u Ankari zatražilo je otežane doživotne zatvorske kazne za organizatore i rukovodioce pokušaja državnog udara u Turskoj, kojeg je u noći 15...
Erdogan: Kad god je ostvarila napredak, pred Tursk... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u gradu Samsunu da kad god je njegova zemlja ostvarila napredak ili krenula u ostva...
Francuska: Hiljade “žutih prsluka“ ponovo protestu... Hiljade demonstranata u “žutim prslucima“ okupilo se u nekoliko francuskih gradova desetu uzastopnu subotu, uprkos nacionalnoj debati koju je tokom se...
U napadu u Kolumbiji 21 žrtva, proglašena trodnevn... Kolumbijska policija je objavila da je najmanje 21 osoba poginula, a još desetine povrijeđeno u eksploziji bombe u automobilu na policijskoj akademiji...