Turska od BiH traži zaustavljanje Gulenovaca

195
Foto: Index.ba

Predsjednik Vlade Turske Binali Jildirim koji boravi u posjeti BiH, rekao je danas u obraćanju novinarima da Turska podržava put Bosne i Hercegovine prema NATO-u i da želi povećati broj investitora u BiH što će, prema njegovim riječima, otvoriti nova radna mjesta, javlja RSE.

Jildirim je najavio i dolazak turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) polovinom godine u Sarajevo i tom prilikom se očekuje “potpisivanje deset sporazuma” i unapređenje ekonomske suradnje između BiH i Turske.

Turski premijer se zahvalio Bosni i Hercegovini na podršci prilikom pokušaja vojnog udara u Turskoj.

“U Turskoj se nastavlja izvođenje pred sud svih članova koji su učestvovali u pokušaju vojnog udara, ali organizacija FETO (Fettulahci / Hizmet / PDY / Paralelna državna struktura koja je proglašena terorističkom zajedno sa svim njezinim firmama, medijima ili školama, op. a.) djeluje u više od 160 zemalja. Jedna od zemalja u kojoj djeluju pristalice ove organizacije je i Bosna i Hercegovina, gdje posebno djeluju u sektoru obrazovanja”, naveo je turski premijer.

“Zahvaljujem se vlastima BiH koje su učinile određene korake da bi se spriječilo njihovo djelovanje, kako u sektoru obrazovanja tako i u poslovnom sektoru, ali mi znamo da se njihove aktivnosti još nastavljaju i zbog toga želimo da se nastave napori BiH u rješavanju ovog problema”, dodao je Binali Jildirim.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da u potpunosti podržavaju legalno izabrane organe i institucije Turske. Podsjetio je da su to institucije BiH uradile i odmah poslije pokušaja državnog udara “kad smo podržali legalno izabranog predsjednika, premijera, Vladu Turske i sve njene institucije u borbi protiv svih oblika ekstremizma, terorizma i svih terorističkih organizacija koje mogu ugroziti samu stabilnost Turske”.

“Što se tiče BiH, mi ćemo nastaviti raditi i sa institucijama Republike Turske i u skladu, naravno s našim zakonima i u skladu sa zakonima BiH spriječiti bilo kakvo djelovanje koje može ugroziti stabilnost BiH ili na bilo koji način poremetiti prijateljske odnose između BiH i Turske. To je naše potpuno jasno opredjeljenje i mi ćemo vrlo oprezno i pomno nastaviti djelovati u tom smislu i dalje podržavati legalne organe Turske”, dodao je Zvizdić.

(Index.ba)