Turska: Otvoren 87. Međunarodni sajam u Izmiru (IEF)

33
Foto: AA

U turskom gradu Izmiru danas je svečanom ceremonijom otvoren 87. Međunarodni sajam u Izmiru (IEF), javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) Binali Yildirim je u obraćanju prisutnima podsjetio da je ekonomija Turske nakon 2000-tih godina, zahvaljujući političkoj stabilnosti i sigurnosti, zabilježila veliki napredak, dodajući da je značajno povećala izvoz.

Istakao je i da su u prethodnom periodu realizovani vrlo važni infrastrukturni projekti diljem zemlje, dodajući da se u Turskoj više ne može govoriti o nedostatku infrastrukture.

“Da bi bili konkurentni razvijenom svijetu jedini način su IT i tehnologija. Zato morate povećati investicije u ovim oblastima. Naše mlade ljude sve više usmjeravamo u IT i sektor tehnologije”, rekao je Yildirim, dodajući da se više ne može nastaviti sa starim modelima proizvodnje.

Podsjetio je da se njegova zemlja trenutno suočava s određenim ekonomskim problemima, izrazivši nadu da će uskoro prebroditi te poteškoće.

“Mogućnosti i sposobnosti Turske su krajnje dovoljni za prevazilaženje ovih poteškoća. Ljudi ove zemlje će udruženim snagama prebroditi ove probleme. Naš cilj nije samo da odgovorimo na ove poteškoće nego da poduzmemo temeljite mjere kako se one više ne bi dogodile”, kazao je Yildirim.

Nakon njegovog obraćanja u prisustvu ministrice trgovine Turske Ruhsar Pekcan, ministra kulture i turizma Mehmeta Nurija Ersoya, potpredsjednika Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića i drugih predstavnika stranih delegacija presječena je vrpca, čime je zvanično otvoren sajam u Izmiru.

Ceremoniji otvaranja sajma su prisustvovale delegacije iz 27 zemalja.

Ovogodišnji Međunarodni sajam u Izmiru održava se u periodu od 7. do 11. septembra.

Sajam u Izmiru je sajam sa najdužom tradicijom u Turskoj i smatra se kolijevkom turske sajamske industrije. Sajam je općeg karaktera, odnosno njegov fokus je na raznim industrijskim oblastima.

Pokrovitelj 87. Međunarodnog sajma u Izmiru je Ministarstvo ekonomije Republike Turske, a domaćin je Grad Izmir. Glavna tema sajma je “tehnologija“, a fokus je na sljedećim industrijskim oblastima i proizvodnim grupama: centri za istraživanje i razvoj, tehnološki parkovi, Uređaji za grijanje i hlađenje, automobilska industrija s podsektorima, trajna potrošačka roba, softver, IT i telekomunikacione tehnologije, električne – elektronske tehnologije, prehrambeni proizvodi i tehnologije, medicinske i hemijske tehnologije, obrazovanje i obrazovne tehnologije, lokalne vlasti, građevinarstvo i građevinski materijali i tehnologije, turizam i razni sektori i tehnologije.

Vezani članci

Sparkasse Bank i EBRD potpisali ugovor: Jačanje ma... Predstavnici Sparkasse Bank dd BiH  i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas ugovor o otvaranju posebne kreditne linije namjenjen...
Sparkasse Poklon kartica: Savršen poklon za Valent... U obilju poklona koji se nude u vrijeme Dana zaljubljenih, samo je jedan sa kojim sigurno nema greške – MasterCard Poklon kartica Sparkasse Bank. U d...
LB.Profili na sajmu u Holandiji predstavili najnov... Njemački proizvođač visokokvalitetnih PVC profla LB.Profile GmbH, članica Hifa Oil Grupacije, predstavila je nove sisteme za prozore i vrata na prošle...
Sparkasse Bank uz Diners kartice nudi novo iskustv... Zahvaljujući novoj kartici, CashBack, koja je potpuno besplatno dostupna korisnicima Diners kartice, članovi Diners Cluba sada mogu uživati u povratu ...