Turska policija na mostovima na Bosforu za tri godine spriječila 645 samoubistava

17

Turska policija spriječila je u protekle tri godine najmanje 645 osoba u samoubilačkom pokušaju skakanja sa tri istanbulska mosta preko Bosfora, javlja Anadolu Agency (AA).

Direkcija za sigurnost u Istanbulu je 2015. godine formirala poseban policijski odred “pregovarača“ koji broji 24 policajca, a čija zadaća je da patroliraju mostovima u Istanbulu i sprječavaju samoubilačke pokušaje skakanja u Bosfor.

Istanbulski mostovi “Fatih Sultan Mehmet“, “Yavuz Sultan Selim“ i “Most šehida 15. jula” nerijetko su poprište samoubilačkih pokušaja.

Pripadnici policijskog tima pregovarača prošli su dodatne obuke iz psihologije, komuniciranja u kriznim situacijama, kontrole bijesa i čitanja govora tijela.

Član tog tima Mehmet Ali Demir izjavio je kako na zadatku uvijek prvo pokušaju upoznati osobu koju trebaju odgovoriti od samoubistva.

“Pregovore baziramo na informacijama koje prikupimo o osobi. Prvo uklonimo sve druge osobe s mosta i sat ili sat i pol ne pokušavamo ostvariti fizički kontakt s osobom s kojom pregovaramo“, kazao je još jedan član tima pregovarača Saadettin Cakir.

Ističući kako je sretan da može priskočiti u pomoć ljudima koji su pokušali ruku dići na sebe, Cakir je kazao da mu je jedne prilike došao mladić s fakultetskom diplomom i zahvalio mu se što ga je ranije spasio na mostu.

“Sjećam se kako je visio na ogradi mosta. Primijetio sam da mu ruke klice i pritrčao mu. Kad sam ga prigrlio uzviknuo je, spasi me brate“, kazao je Cakir.

I Fikret Erdogan, još jedan iz tima pregovarača, tvrdi da je važno da su pregovarači obučeni za to i da blagovremeno shvate motiv zbog kojeg se osoba želi ubiti.

Vezani članci

Francuska policija ubila Cherifa Chekatta, napadač... Francuska policija sinoć je u Strasbourgu ubila 29-godišnjeg Cherifa Chekatta, koji je prije tri dana u napadu u ovom francuskom gradu ubio tri osobe....
FETO namjeravao kupiti britanski list ”The Indepen... Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) pokušala je kupiti jedan od najistaknutijih britanskih medija ”The Independent”, razaznaje se iz poruka up...
May “preživjela” glasanje, ostaje prem... Britanska premijerka Theresa May je "preživjela" glasanje o nepovjerenju te će i dalje ostati na čelu Vlade kao i na čelu stranke, javlja Anadolu Agen...
Željeznička nesreća u Turskoj: Poginulo najmanje s... Najmanje sedam osoba je poginulo, a 46 je povrijeđeno u željezničkoj nesreći koja se jutros dogodilo u glavnom gradu Turske Ankari, javlja Anadolu Age...