Turska policija na mostovima na Bosforu za tri godine spriječila 645 samoubistava

25

Turska policija spriječila je u protekle tri godine najmanje 645 osoba u samoubilačkom pokušaju skakanja sa tri istanbulska mosta preko Bosfora, javlja Anadolu Agency (AA).

Direkcija za sigurnost u Istanbulu je 2015. godine formirala poseban policijski odred “pregovarača“ koji broji 24 policajca, a čija zadaća je da patroliraju mostovima u Istanbulu i sprječavaju samoubilačke pokušaje skakanja u Bosfor.

Istanbulski mostovi “Fatih Sultan Mehmet“, “Yavuz Sultan Selim“ i “Most šehida 15. jula” nerijetko su poprište samoubilačkih pokušaja.

Pripadnici policijskog tima pregovarača prošli su dodatne obuke iz psihologije, komuniciranja u kriznim situacijama, kontrole bijesa i čitanja govora tijela.

Član tog tima Mehmet Ali Demir izjavio je kako na zadatku uvijek prvo pokušaju upoznati osobu koju trebaju odgovoriti od samoubistva.

“Pregovore baziramo na informacijama koje prikupimo o osobi. Prvo uklonimo sve druge osobe s mosta i sat ili sat i pol ne pokušavamo ostvariti fizički kontakt s osobom s kojom pregovaramo“, kazao je još jedan član tima pregovarača Saadettin Cakir.

Ističući kako je sretan da može priskočiti u pomoć ljudima koji su pokušali ruku dići na sebe, Cakir je kazao da mu je jedne prilike došao mladić s fakultetskom diplomom i zahvalio mu se što ga je ranije spasio na mostu.

“Sjećam se kako je visio na ogradi mosta. Primijetio sam da mu ruke klice i pritrčao mu. Kad sam ga prigrlio uzviknuo je, spasi me brate“, kazao je Cakir.

I Fikret Erdogan, još jedan iz tima pregovarača, tvrdi da je važno da su pregovarači obučeni za to i da blagovremeno shvate motiv zbog kojeg se osoba želi ubiti.

Vezani članci

Novi Zeland: Ezan uživo na javnim emiterima, žene ... Prvu džumu na Novom Zelandu nakon terorističkog napada na džamije u Christchurchu u kojem je ubijeno 50 i ranjeno još toliko muslimana, obilježilo je ...
Cavusoglu o Trumpovoj izjavi: Izazvat ćete još viš... Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je, komentarišući izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je "došlo vrijeme da se prizna suverenitet I...
Trump: Vrijeme je da se prizna suverenitet Izraela... Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je vrijeme da SAD, nakon 52 godine, u potpunosti prizna suverenitet Izraela nad okupiranim Golanom, ja...
Erdogan: Ako se poljulja Turska, poljuljat će se i... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u gradu Kocaeliju kako je Turska za milione ljudi širom svijeta simbol mira, blagos...