Turska: U pećini pronađene lubanje medvjeda i kune stare oko 14.000 godina

23

 Tokom istraživanja pećine Direkli, u Kahramanmarasu, u Turskoj, pronađene su lobanje medvjeda i kune za koje se pretpostavlja da potiču iz perioda od prije 14.000 godina.

Istraživanja u pećini Direkli, u kojoj su ranije pronađeni ostaci i predmeti paleolita i pleistocena, započeta su 2007. godine.

U istraživanjima koja vodi Cevdet Merih Erek, s Odsjeka za arheologiju Univerziteta Haci Bayram Veli u Ankari, učestvuju predstavnici Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske i studenti.

Erek je za Anadolu Agency (AA) izjavio kako nastavljaju dobijati značajne podatke o arheologiji gradova i Anadolije.

Dodao je kako su u pećini pronašli kosti i lubanje kune i medvjeda što govori mnogo toga o vjerovanjima u tom periodu.

Istakao je kako vjeruju da lubanje potiču iz perioda od prije 14.000 godina i da pretpostavljaju da su korištene u vjerskim obredima.

“U jednom dijelu pećine smo pronašli samo dijelove lubanja medvjeda i kune. To što su lubanje ovih životinja bile samo tu, znači da su vjerovatno bile istaknute negdje u blizini, što govori o vjerovanjima u to vrijeme”, dodao je.

Istraživanja na površini počela su 2006. godine na inicijativu Cevdeta Meriha Ereka, a iskopavanja u pećini počela su 2007. godine. Do sada su pronađeni ostaci skeleta glodara, mesojeda i biljojeda.

Vezani članci

Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...