Turska uvodi hemijsku kastraciju pedofila

99
Ilustracija

Turski ministar pravosuđa rekao je da vlasti žele primijeniti hemijsku kastraciju za počinitelje seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

“Sudovi će odlučiti o provedbi i trajanju hemijske kastracije kako bi suzbili ili smanjili seksualnu želju”, rekao je ministar Abdulhamit Gul.

U zemlji vlada gnjev nakon što je prošle sedmice jedan 20-godišnjak napao četverogodišnjeg dječaka na svadbi u pokrajini Adana. Tužiteljstvo je danas tražilo 66 godina zatvorske kazne za napadača, prenosi državna agencija Anadolija.

Hemijska kastracija već je uvedena u Tursku za počinitelje seksualnih zločina u julu 2016. godine, ali je Državno vijeće spriječilo njegovu provedbu jer su “definicija liječenja i njegove granice bile nejasne”.

“Na stolu će biti sve opcije, sve mjere koje treba poduzeti za rješenje problema”, dodao je Gul.

Glasnogovornik vlade Bekir Bozdag izjavio je jučer osnivanje šestočlanog povjerenstva, uključujući i Gula, radi istraživanja načina rješavanja zlostavljanja djece.

Broj slučajeva seksualnog zlostavljanja djece porastao je s 3778 u 2006. godini na 21.189 u 2016. godini, prema podacima Ministarstva pravosuđa koje su izdale organizacije za ljudska prava.

Gotovo 60 posto osumnjičenih u tim aferama tokom 2016. su bili osuđeni, navodi tursko Udruženje za ljudska prava.

Skupština žena, organizacija za zaštitu prava žena je na Twitteru upozorila da je hemijska kastracija kazna koja nije u skladu s modernima zakonima i da krši ljudska prava.

Izvor: Index.hr

Vezani članci

Turska ukinula vanredno stanje, borba protiv teror...  Vlasti Republike Turske sinoć su ukinule vanredno stanje koje je u toj zemlji uvedeno 20. juna 2016. godine nakon pokušaja vojnog udara kojeg je izve...
KOLUMNA Ambasador Turske u BiH Haldun Koç: U ime... Piše: Haldun Koç, ambasador Republike Turske u BiH Ambasador Republike Turske u Sarajevu Nj.E. Haldun Koç napisao je članak u kojem se osvrće na 15. ...
Neuspjeli puč u Turskoj: Doživotni zatvor za 72 os... Sud u Turskoj osudio je 72 osobe na doživotni zatvor zbog njihovog učešća u sukobima na mostu u Istanbulu, u kojima su ubijene 34 osobe tokom pokušaja...
Turska: Priveden kontraverzni vođa kriminalne grup... Tursko državno tužilaštvo u Istanbulu vosi opsežnu istragu protiv kriminalne organizacije kontroverznog Adnana Oktara, koji je poznat i kao Harun Yahy...