Turske zračne snage bogatije za još jedan domaći proizvod

100

Nakon uspješno provedenih testiranja Turske oružane snage (TSK) u svoj inventar uskoro će uvrstiti Teber oklop sa sistemom za navođenje projektila koji je proizvod turske vojne industrije, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o proizvodu turske kompanije Roketsan, a koji se montira na klasične avio-bombe tipa MK-81 i MK-82 i pretvara ih u pametno oružje sa sistemom i senzorima za navođenje.

U prednjem dijelu oklopa integrirani su laserski senzori, sistemi za lociranje i računar projektila, a u repnim krilcima se nalaze drugi senzori, uključujući one za prepoznavanje meta.

Na vojnom kompleksu Konya-Karapinar 21. i 22. juna izvedeno je uspješno testiranje Teber oklopa na MK-82 bombama.

Sve pokretne i nepokretne mete su uništene, a test ocijenjen apsolutno uspješnim.

Uporedo s tim, urađeno je i potrebno certificiranje za integraciju tog sistema navodnjavanja na platforme bombardera F-16.

Turske zračne snage će tokom ovog mjeseca u inventar uvrstiti Teber oklope sa sistemom navođenja i više neće biti ovisne o nabavci slične opreme iz inozemstva.

Važna odlika Teber sistema je lako i brzo montiranje na projektile na terenu. Oklop se čvrsto vezuje na vanjske utore bombe i unapređuje njene manevarske sposobnosti.