Turski ministar Varank: Protiv finansijskih napada poduzimamo mjere, Turska će iz ovoga izaći kao pobjednik

20

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank izjavio je kako su snažna industrijska infrastruktura i dinamični poduzetnici najjači stub Turske naspram ekonomskih napada, te kako će njegova zemlja i iz posljednjih napada izaći kao pobjednik, javlja Anadolu Agency (AA).

Varank je u pisanoj izjavi istakao kako je u drugom kvartalu ove godine industrijska proizvodnja Turske zabilježila rast za 5,3 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Osim toga, rast proizvodne u prvih šest mjeseci ove godine povećan je za 7,7 posto u odnosu na isti prošle godine.

Kada je riječ o industrijskoj proizvodnji, Varank je istakao kako je zabilježen i porast od 17,9 posto u high-tech proizvodima.

“Želimo da ovaj trend rasta bude održiv. Prema podacima iz maja ove godine, u posljednjih godinu dana otvoreno je 650.000 novih radnih mjesta, od čega se 283.000 odnose na industrijski sektor. I pored trgovinskih ratova koji se osjete u svim dijelovima svijeta, Turska je u julu povećala izvoz za 11,8 posto, što je rekord naše zemlje. Industrijski proizvodi čine i do 95 posto našeg izvoza i to jasno pokazuje snagu naših industrijalaca”, istakao je Varank.

Turski ministar je podvukao kako su snažna industrijska infrastruktura i dinamični poduzetnici najjsnažniji stub naspram unutrašnjih i vanjskih napada na Tursku.

“Turska će i iz posljednjih ekonomskih napada izaći kao pobjednik. Turski industrijalci uspravno stoje zajedno s državom”, smatra Varank, te dodao:

“Kao ministarstvo mi poduzimamo neophodne mjere naspram onih koji finansijskim napadima žele nanijeti štetu našoj industriji. Nikada nećemo dozvoliti da se takvo nešto negativno odrazi na našu industriju.”

Vezani članci

Pariz: Tokom protesta “žutih prsluka“ policija pri... Pariška policija objavila je da je tokom današnjih protesta “žutih prsluka“ u glavnom gradu Francuske privedeno 85 ljudi. Na subotnjim petim protestim...
Francuska policija ubila Cherifa Chekatta, napadač... Francuska policija sinoć je u Strasbourgu ubila 29-godišnjeg Cherifa Chekatta, koji je prije tri dana u napadu u ovom francuskom gradu ubio tri osobe....
FETO namjeravao kupiti britanski list ”The Indepen... Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) pokušala je kupiti jedan od najistaknutijih britanskih medija ”The Independent”, razaznaje se iz poruka up...
May “preživjela” glasanje, ostaje prem... Britanska premijerka Theresa May je "preživjela" glasanje o nepovjerenju te će i dalje ostati na čelu Vlade kao i na čelu stranke, javlja Anadolu Agen...