Turski ministar Varank: Protiv finansijskih napada poduzimamo mjere, Turska će iz ovoga izaći kao pobjednik

44

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank izjavio je kako su snažna industrijska infrastruktura i dinamični poduzetnici najjači stub Turske naspram ekonomskih napada, te kako će njegova zemlja i iz posljednjih napada izaći kao pobjednik, javlja Anadolu Agency (AA).

Varank je u pisanoj izjavi istakao kako je u drugom kvartalu ove godine industrijska proizvodnja Turske zabilježila rast za 5,3 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Osim toga, rast proizvodne u prvih šest mjeseci ove godine povećan je za 7,7 posto u odnosu na isti prošle godine.

Kada je riječ o industrijskoj proizvodnji, Varank je istakao kako je zabilježen i porast od 17,9 posto u high-tech proizvodima.

“Želimo da ovaj trend rasta bude održiv. Prema podacima iz maja ove godine, u posljednjih godinu dana otvoreno je 650.000 novih radnih mjesta, od čega se 283.000 odnose na industrijski sektor. I pored trgovinskih ratova koji se osjete u svim dijelovima svijeta, Turska je u julu povećala izvoz za 11,8 posto, što je rekord naše zemlje. Industrijski proizvodi čine i do 95 posto našeg izvoza i to jasno pokazuje snagu naših industrijalaca”, istakao je Varank.

Turski ministar je podvukao kako su snažna industrijska infrastruktura i dinamični poduzetnici najjsnažniji stub naspram unutrašnjih i vanjskih napada na Tursku.

“Turska će i iz posljednjih ekonomskih napada izaći kao pobjednik. Turski industrijalci uspravno stoje zajedno s državom”, smatra Varank, te dodao:

“Kao ministarstvo mi poduzimamo neophodne mjere naspram onih koji finansijskim napadima žele nanijeti štetu našoj industriji. Nikada nećemo dozvoliti da se takvo nešto negativno odrazi na našu industriju.”