Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv tri osobe zbog kaznenih djela u Austriji

22

Tužilaštvo BiH u suradnji sa partnerskim institucijama iz Austrije, podiglo je optužnicu protiv trojice državljana BiH, koji su sudjelovali u izvršenju kaznenog djela, uslijed čijih posljedica je smrtno stradala državljanka Austrije, nakon čega su pobjegli u BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

  1. Gazibarić Gučanin Feralda, zv. „Ferdo“, rođenog 1971. godine u Travniku
  2. Sivonjić Olivera, zv.“Oli“, rođenog 1970. godine u Travniku
  3. Ivančević Dalibora, rođenog 1975. godine u Banja Luci

Sva trojica optuženih su ranije osuđivani.

Optuženi se terete da su u proljeće 2011. godine, došli na područje Republike Austrije, te zajedno sa još dvije osobe, pristupili organiziranoj kriminalnoj skupini, osnovanoj radi izvršenja teških kaznenih djela razbojničkih i provalnih krađa u kuće i stanove građana Austrije, radi ostvarenja velike nezakonite imovinske koristi.

Prilikom provalne krađe dana 20.04.2011. godine, nakon što su nasilno ušli u kuću  u kući austrijske državljanke Elisabeth F. u mjestu Gosau, Austrija, te činili razbojničku pljačku, optuženi su vezali navedenu staricu koja se uslijed buke probudila, te je ostavili vezanu i začepljenih usta sa tkaninom, kako ne bi mogla dozivati pomoć, što je dovelo do smrti austrijske državljanke.

Optuženi se terete za kazneno djelo udruživanja radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. KZ BiH i razbojnička krađa iz članka 288. KZ FBiH.

Dvojica počinitelja ovog kaznenog djela, ranije su uhićena i osuđena u R Austriji, a preostala trojica su pobjegla u BiH i bila nedostupna austrijskom pravosuđu. Nakon intenzivne suradnje sa institucijama BiH, predmet je ustupljen pravosuđ