Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Novaković Željka za zločin protiv čovječnosti na području općine Bosanski Novi, 1992. godine

95

Optuženi se tereti za ratni zločin počinjen u mjestima Alići i Ekići, gdje je 22.06.1992. godine ubijeno  27 civila bošnjačke nacionalnosti.

 Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

– Novaković Željka, rođenog 1973. godine u Bosanskom Novom / Novi Grad, nastanjenog u Beogradu, državljanina BiH i Srbije.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS, policije, teritorijalne odbrane, naoružanih skupina  i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području općine Bosanski Novi, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je zajedno sa drugim osobama, osobno i izravno sudjelovao u ubojstvima, mučenju i progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz mjesta Ekići i Alići.

Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, optuženi je osobno i izravno, zajedno sa drugim osobama, sudjelovao u ubojstvu 27 civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih obitelji, te tukli, mučili i zlostavljali u prisustvu njihove djece i žena.

Prema prikupljenim dokazima, žrtve su prisilno dovedene na mjesto egzekucije, te su primorani da sami kopaju grobnicu u koju će biti bačeni, te su nakon toga ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja i zakopani u grobnicu.

Tijela manjeg broja žrtava, nakon rata su pronađena, ekshumirana i  identificirana, dok se za posmrtnim ostacima većeg broja žrtava još uvijek traga.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.