Tužilaštvo BiH: Predložen pritvor za troje osumnjičenih uhapšenih u akciji “Damar”

28
Ilustracija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor za tri osobe osumnjičene za neovlašteni promet opojnim drogama u akciji “Damar”, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora kojim su obuhvaćeni osumnjičeni Zoran Simić, rođen 1972. godine u Austriji, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH i Srbije,Momčilo Zirojević, zv. “Momo”, rođen 1960. u Gacku, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH i Milutin Vukosavljević, zv. “Majstor”, rođen 1961. godine u Smederevskoj Palanci, državljanin Srbije.

Osumnjičeni lišeni su slobode u akciji kodnog naziva “Damar”, koju su po nalogu Tužiteljstva BiH na području Bijeljine i okoline proveli policijski djelatnici SIPA i MUP-a RS.

U akciji je otkrivena plantaža sa specijalnim klimatskim i tehničkim uvjetima za uzgoj opojne droge marihuana-“skunk”, sa visokim odjelom opojne supstance THC.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao organizirana kriminalna skupina, vršili uzgoj i proizvodnju opojne droge marihuana-“skunk”, sa namjerom krijumčarenja opojne droge na ilegalno narko-tržište Republike Austrije, gdje se navedena opojna droga prodaje po cijeni od oko 3.400 eura po kilogramu.

U ovom predmetu je ostvarena značajna suradnja sa partnerskim agencijama Republike Austrije.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo organiziranog kriminala  i neovlaštenog prometa opojnih droga.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogli ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Sudu BiH.

Vezani članci

Nezavisni blok iz stranke izbacio Ahmetovića, Volo... Nezavisni blok održao je sjednicu Predsjedništva Stranke, Kluba osnivača i Velikog odbora stranke na kojem je odbacio sve pokušaje destabilizacije Nez...
Zbog niskih temperatura kolovozi mjestimično zaleđ... Zbog niskih temperatura ovoga jutra kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Ugaženog snijega ili leda ima na dionicama u višim planinskim predjeli...
Vremenska prognoza za danas Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme. U Bosni sa mjestimično slabim snijegom, a u Hercegovini bez padavina. Temperature zraka u 07 sati: Bje...
Rijaset IZ u BiH osudio zlonamjernu kampanju koja ... Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana je prva redovna sjednica novoimenovanog Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercego...