Tuzlanski kanton bilježi suficit od 11 miliona KM

15
Foto: Vlada TK

Na 26. redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona koja je održana jučer usvojen je Periodični izvještaj budžeta Tuzlanskog kantona za period od 1. januara do 30. juna 2018. godine.

Posmatrajući ukupno ostvarene prihode i primitke budžeta TK u prvoj polovini 2018. godine od 166.203.170 KM, u odnosu na izvršene rashode i izdatke u iznosu od 155.155.126 KM, evidentno je da je budžet TK u ovom izvještajnom periodu ostvariosuficit u iznosu od 11.048.043 KM.

Kategorija finansijskog rezultata iskazuje se u skladu sa zakonskom regulativom na dan 31.12. fiskalne godine, ali zbog sveobuhvatnog sagledavanja finansijske situacije budžeta i donošenje odluka za naredni period Ministarstvo finansija TK daje presjek stanja budžeta na kraju svakog kvartala tekuće godine.

Prema navodima objavljenim na stranici Vlade TK , pozitivno finansijsko stanje i suficit dijelom je rezultat povećanja poreskih prihoda, ali i kvalitetnog upravljanja budžetskim sredstvima od strane Vlade TK, putem Plana novčanih tokova za I i II kvartal 2018. godine.

Prva polovina budžetske godine obilježena je pripremanjem programa korištenja sredstava od resornih ministarstava koje usvaja Vlada TK, tako da se izvršenje ove grupe rashoda dinamički očekuje u 2. polugodištu ove godine.

Sredstva ostvarena po osnovu pozitivnog finansijskog rezultata iz ovog izvještajnog perioda bit će raspoređena za finansiranje donesenih programa korištenja sredstava od strane Vlade TK, prenosi radiosarajevo.

Vlada je odobrila sredstva u iznosu od 10.000,00 KM Općini Kladanj za mjesnu zajednicu Turalići, kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK u rješavanju projekata održivog povratka – izgradnja vodovodnog sistema u ovoj mjesnoj zajednici.

Rješavanjem vodosnabdjevanja riješio bi se dugogodišnji problem za 94 domaćinstva mjesne zajednice Turalići u kojem je ostvaren skoro stopostotni povratak prijeratnog stanovništva.

Također su odobrena sredstva u iznosu od 10.000,00 KM Opštini Modriča za mjesnu zajednicu Tarevci, kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK u rješavanju projekata održivog povratka – realizacija projekta završetka adaptacije kupljenog devastiranog objekta u Agrobiznis centru Tarevci za smještaj proizvodne infrastrukture radi stavljanja u optimalnu funkciju izgrađenih proizvodnih kapaciteta I faze Agro-biznis centra.

Radi se o projektu od regionalnog značaja koji povezuje 12 povratničkih mjesnih zajednica odnosno 15 povratničkih naselja, a efekte projekta očekuje 8.492 povratnika.

Vlada TK donijela je između ostalog Odluku kojom utvrđuje raspodjelu neraspoređenog iznosa sredstava utvrđenih u budžetu Tuzlanskog kantona za 2018. godinu “Podrška nižim nivoima vlasti – Grad i općine” u iznosu 1.000.000,00 KM, na ime finansijske pomoći budžetima nerazvijenih jedinica lokalne samouprave na području Tuzlanskog kantona i to Općini Kladanj u iznos od 52.000,00 KM i Općini Sapna 48.000,00 KM.

Vezani članci

Radna grupa Vijeća EU za Zapadni Balkan posjetila ... Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sastala se danas sa Radnom grupom Vijeća EU za Zapadni Balkan, koja boravi u posjeti Bosni i Hercego...
U cilju što uspješnijeg prevazilaženja problema na... Zbog epidemije morbila u KS prof.dr.Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, pozvala je na sastanak premijera Vlade KS, Edina Fortu i kantonaln...
Orentliher: Tribunal će pisati historiju, ne lider... Presuda Radovanu Karadžiću je izuzetno važna i dugo čekana, izjavila je za Glas Amerike profesorica međunarodnog prava Dajen Orentliker, koja je u Oba...
Sejfudin Tokić: Pravosnažna presuda Radovanu Karad... Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta povodom izricanja pravosnažne presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću dao je sljedeću izjavu za javn...