Twitter će predsjednički nalog predati Bidenu nakon inauguracije

9

Twitter će predati kontrolu nad predsjedničkim nalogom “presidential @POTUS” Joeu Bidenu nakon što položi zakletvu za američkog predsjednika, čak i ako sadašnji predsjednik Donald Trump ne prizna poraz.

Privatni nalog @realDonaldTrump, s gotovo 88 miliona pratilaca, postao je jedno od najmoćnijih Trumpovih oružja za javno osporavanje rezultata izbora, a službeni nalog @POTUS koristi se uglavnom kako bi se prenosile njegove objave s privatnog naloga i ima gotovo 32 miliona pratilaca.

Twitter je i ranije najavio da će se nakon trnazicije vlasti, prema Trumpovom privatnom nalogu odnositi kao i prema svim drugim ako bude širio netačne informacije. Tada je ova kompanija dodala da će nakon što preda vlast Bidenu, Trump izgubiti poseban tretman koji je imao kao predsjednik SAD-a.

“Gigant društvenih medija aktivno se priprema za tranziciju institucionalnih Twitter naloga Bijele kuće 20. januara 2020. godine”, rekao je glasnogovornik Twittera Nich Pacilio.

Proces prebacivanja naloga na Bidena, prema Twitteru, odvija se u saradnji s američkim Nacionalnim arhivom, kao što je to učinjeno i 2017. godine.

Prijenos će obuhvatiti arhiviranje svih Trumpovih tvitova s računa @POTUS, kao i s računa @FLOTUS (prva dama) i @VP (potpredsjednik). Nakon toga, svi tvitovi i objave će biti resetovani i predati u ruke novoj administraciji Bijele kuće.

Trump koji još uvijek nije priznao gubitak na izborima, koristio je Twitter za izgradnju svog političkog imidža, ali u posljednje vrijeme i pisanja brojnih dezinformacija koje prvenstveno uključuju izborni dan, a koje je ova društvena mreža označila prevarom navodeći da su u suprotnosti sa službenim informacijama, piše France24.

Twitter je inače već dugo bio pod pritiskom da ograniči Trumpovo korištenje te platforme za širenje dezinformacija i teorija zavjere.