U Ahmiće došao i Bob Stewart koji je sa mirovnim trupama UN-a otkrio zločin: Ovo je bio genocid!

73

Prigodnim i vjerskim programom danas se u Ahmićima obilježava 25. godišnjica stravičnog zločina jedinica HVO-a nad Bošnjacima Ahmića kada je 16. aprila 1993. godine ubijeno 116 civila, među kojima 33 žene i djece. Porodice i dalje tragaju za 29 Ahmićana.

U Ahmiće je danas došao i Bob Stewart pukovnik britanske vojske u mirovnim snagama UN-a koji su otkrili stravični zločin u Ahmićima. S njima je tada bio i fotograf Giles Penfound koji je napravio fotografije kao trajni svjedok užasnog pokolja nad Bošnjacima Ahmića.

Stewart je za N1 rekao kako smatra da je ubistvo civilnog stanovništva u Ahmićima akt genocida.

“Ljudi koji su ovdje ubijeni je akt genocida. Tehnički, to je bio genocid. Ja sam sahranio 104 osobe, muškaraca, žena i djece u masovnoj grobnici u Vitezu. Moji vojnici i ja smo ih sahranili. Nismo mogli vjerovati da to radimo”, rekao je Stewart.

Kada se u selu Ahmići u aprilu 1993. godine desio masakr nad bošnjačkim civilima koji je iza sebe ostavio skoro 116 ubijenih stanovnika sela, Stewart je kao zapovjednik mirovne jedinice UN-a prvi ušao u Ahmiće, a snimci i svjedočenja njegovih vojnika koji su izvlačili ugljenisana tijela ubijenih mještana Ahmića, obišli su svijet.