U Francuskoj promjene: Seksualni odnosi sa osobama ispod 15 godina – kriminalno djelo

106

Francuska planira promjene u pogledu legalne dobi seksualnih odnosa pa će se tako odrastao čovjek koji ima odnose sa osobama od 15 godina i mlađe – smatrati kriminalnim djelom.

Ministrica Marlène Schiappa pozdravila je ovu promjenu, koja je nastala kao savjet doktora i eksperata.

Tužioci će morati dokazati da su odnosi sa nekim ispod 15 godina obavljeni pod prisilom da bi se podigla optužnica za silovanje.

Ova promjena dolazi nedavnog slučaja kada su dvojca muškaraca optužena zbog seksualnog odnosa sa djevojčicom od 11 godina, piše BBC.

Prema zakonu, ukoliko nije bilo nasilja ili ako nema dokaza, optuženici bi mogli biti okrivljeni sa seksualno nasilje, ali ne silovanje. Maximalna kazna je pet godina zatvora i novčana kazna od 75.000 eura.

Prošlog novembra, čovjek od 30 godina oslobođen je optužbi za silovanje nakon priznanja da njegova žrtva od 11 godina nije bila ograničena, iznenađena te nije to uradila pod prijetnjom.

U drugom slučaju, 28-godišnjak se suočio sa optužbama za seksualno uznemiravanje, ne silovanje, nakon što je utvrđeno da nije psihički prislio žrtvu na seksualne odnose.

Kada govorimo u europskim zemljama, ova granica je 14 godina za Austriju, Njemačku, Mađarsku, Italiju, Portugal, dok je 15 godina granica u Grčkoj, Poljskoj i Švedskoj. U Belgiji, Holandiji, Španiji i Rusiji je 16 godina granica, a 17 na Kipru.

Tako je u Velikoj Britaniji granica 16 godina, ali djeca ispod 13 godina imaju pravnu zaštitu koja tvrdi da ispod ove dobi ne mogu nikada pristati na seksualne odnose.

(I.S.)

 

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...