U Jemenu 20.000 maloljetnih ratnika: Oko 4,5 miliona djece ne ide u školu

21
Foto: AA

Oko 20.000 maloljetnika pobunjenici šiitskog pokreta Husi u Jemenu koristili su kao ratnike, podaci su Ministarstva za socijalna pitanja i rad ove zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar Ibtihac el-Kemal potvrdio je da se više od dva miliona maloljetnika koristi kao radna snaga u zemlji u kojoj oko tri godine traje građanski rat.

Istakao je i da protivno svim međunarodnim sporazumima i zakonima koji štite djecu oko 20.000 maloljetnika je korišteno u svrhe ratovanja.

Husi su djelom ili u potpunosti uništili više od 2.300 škola u zemlji, a oko 1.500 obrazovnih institucija koriste kao zatvore ili vojne kasarne.

Ministar Kemal podijelio je i podatak da više od 4,5 miliona djece u zemlji nije u mogućnosti pohađati nastavu.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika. Od tada su Husi na Saudijsku Arabiju ispalili preko stotinu raketa.

Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Vezani članci

Pariz: Tokom protesta “žutih prsluka“ policija pri... Pariška policija objavila je da je tokom današnjih protesta “žutih prsluka“ u glavnom gradu Francuske privedeno 85 ljudi. Na subotnjim petim protestim...
Francuska policija ubila Cherifa Chekatta, napadač... Francuska policija sinoć je u Strasbourgu ubila 29-godišnjeg Cherifa Chekatta, koji je prije tri dana u napadu u ovom francuskom gradu ubio tri osobe....
FETO namjeravao kupiti britanski list ”The Indepen... Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) pokušala je kupiti jedan od najistaknutijih britanskih medija ”The Independent”, razaznaje se iz poruka up...
May “preživjela” glasanje, ostaje prem... Britanska premijerka Theresa May je "preživjela" glasanje o nepovjerenju te će i dalje ostati na čelu Vlade kao i na čelu stranke, javlja Anadolu Agen...