U Kongu od ospica umrlo 5.000 ljudi

16

U Kongu je od ospica u 2019. godini umrlo 5000 ljudi, saopćile su vlasti i dodale da se bolest proširila u sve pokrajine u zemlji. U toj je državi od početka godine zaraženo blizu četvrtine miliona ljudi, piše BBC, prenosi Index.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da se radi o trenutno najvećoj i najmobilnijoj svjetskoj epidemiji. Naime, u Kongu je u posljednjih 15 mjeseci od ospica umrlo više nego dvostruko veći broj stanovnika nego od ebole.

Vlada Demokratske Republike Kongo i WHO pokrenuli su u septembru program hitnog vakcinisanja koji je imao za cilj vakcinisati više od 800.000 djece. No, loša infrastruktura, napadi na domove zdravlja i nedostatak pristupa rutinskoj zdravstvenoj zaštiti otežali su napore zaustavljanja širenja bolesti.

U toj je državi do sada vakcinisano četiri miliona djece, ali stručnjaci upozoravaju da se radi o manje od polovice ukupnog broja djece u zemlji i da nema dovoljne količine vakcine.

Ospice su virusna bolest koja u početnom stadiju ima simptome slične prehladi i vrućici. No, nekoliko dana kasnije na tijelu oboljelog se pojavljuje simptomatičan osip koji počinje na licu i širi se po cijelom tijelu.

Većina zaraženih se oporavi, ali ospice mogu biti i smrtonosne, pogotovo ako uzrokuju upalu pluća ili encefalitis (upalu mozga). Procjenjuje se da od ospica svake godine u svijetu umre 110.000 ljudi.

Index.hr