U međunarodnoj akciji krijumčarenja droge uhapšeno šest bh. državljana i dvojica Hrvata

224

U zajedničkoj akciji policije Slovenije i Italije, kodnog naziva “Zaghi” razbijena je međunarodna kriminalna grupa koja je krijumčarila drogu takozvanom “Balkanskom rutom”. Među uhapšenima je šest državljana BiH i dvojica Hrvata, prenosi tuzlanski.ba.

Ova kriminalna organizacija je preko Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije krijumčarila velike količine droge u Italiju, gdje su je preprodavali.

Istragom je utvrđeno da su švercom droge “zaradili” oko milion eura, javili su slovenački mediji. – Riječ je o dobro organiziranoj međunarodnoj kriminalnoj grupi čiji su članovi preprodavali kokain, metamfetamin, heroin, hašiša i cannabia – kazali su iz Uprave policije Kopra, čiji su pripadnici, na zahtjev italijanskih sigurnosnih službi učestvovali u istrazi od augusta prošle godine.

Potvrdili su da su i istražitelji iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije također bili uključeni u istragu i učestvovali u akciji pod imenom “Zaghi”. Kako se navodi u policijskom izvještaju, ova kriminalna grupa od tridesetak osumnjičenih, sa područja BiH je takozvanom “Balkanskom rutom” preko Hrvatske i Slovenije krijumčarila velike količine ilegalnih droga u Italiju.

Kada je policija prikupila dovoljno dokaza, konačna akcija izvedena je 22. februara u Trentu u Italiji.

Zaplijenjena je velika količina droge, uključujući 1,5 kilograma kokaina, dva kilograma metamfetamina, pet kilograma hašiša, 12 oružja duge cijevi, četiri automobila i 13.250 eura u kešu, prenosi tuzlanski.ba.

Pritvor je određen za 18 osumnjičenih, dok je pet uhapšenih smješteno u kućni pritvor. Za ostalim članovima grupe, policija još traga, piše slovenački portal Žurnal24.si.

Vezani članci

U Drezdenu dva Bosanca “pala” sa 17 gr... U Drezdenu su privedena dva lica sa bh. pasošem zbog posjedovanja droge. Pretragom kola, koja su stajala u zabrani parkiranja pronađeno i 17 granata. ...
Akcija FUP: 56-godišnji H.M. uhapšen zbog reketira... Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i angažman Specijalne policijske jedinice, zap...
Velika akcija MUP-a RS, uhapšeno šest osoba Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske realizuje pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva, Po...
Sarajevo: Nastavlja se istraga o padu djevojke s 1... Sinoć je do kasno u noć trajao uviđaj u sarajevskom naselju Stup nakon što je pronađeno tijelo 22-godišnje djevojke M. I., koja je, pod još nerazjašnj...