U Norveškoj 400 zavisnika dobija besplatan heroin?!

18

 Norveška vlada će za 400 okorjelih zavisnika, zahvaljujući novim reformama, početi dijeliti besplatan heroin.

“Aftenposten” je u četvrtak naveče objavio da je ministar zdravlja Bent Hoie pitao norveško ministarstvo zdravlja da sastave listu zavisnika koji su najrelevantniji da dobiju takozvani “tretman uz pomoć heroina”, kao i da procjene ekonomske posljedice razvijanja heroinskog tretmana.

“Želimo pomoći zavisnicima do kojih je teško dosegnuti, koji nisu dio udruge LAR (rehabilitacijskog programa koji uključuje drogu), i onima koje je teško liječiti”, rekao je Hoie.

Sudeći po “Afterpostenu”, projekat će početi 2020. ili 2021 godine, uz učešće lokalnih vlasti u Oslu i Bergenu.

Reforme koje se tiču narkomanije su podjelile vladajuću koaliciju Norveške.

“Zavisnicima treba medicinska pomoć i poštovanje, ne kazne i osude”, rekao je Hoie u martu kada je stvorio novi odbor koji će se baviti detaljima reforme.

Distanciramo se od onoga što se može opisati kao “moralni pristup”, rekao je za portal “Verdens Gang”.

“Potpuno razumijemo da neki nisu motivisani da prestanu sa drogiranjem. Ova grupa će sada imati mnogo bolju šansu nego prije”, naveo je Hoie.

Norveška ima najviši stepen učestalosti kada je u pitanju fatalno predoziranje, sa 80 ljudi po milionu, koliko ih je bilo 2015.

Iako je ovo loša statistika, ipak je bolja od one iz 2001. godine kada je procjena fatalnih predoziranja bila 140 po milionu, skoro duplo nego u Estoniji, tadašnjom drugom državom po redu u ovoj statistici.

Vezani članci

May “preživjela” glasanje, ostaje prem... Britanska premijerka Theresa May je "preživjela" glasanje o nepovjerenju te će i dalje ostati na čelu Vlade kao i na čelu stranke, javlja Anadolu Agen...
Željeznička nesreća u Turskoj: Poginulo najmanje s... Najmanje sedam osoba je poginulo, a 46 je povrijeđeno u željezničkoj nesreći koja se jutros dogodilo u glavnom gradu Turske Ankari, javlja Anadolu Age...
VIDEO Napadača iz Strasbourga traži 600 policajac... U toku je policijska akcija oko katedrale u Strasbourgu, javlja Reuters. Njihov reporter vidio je više policajaca kako osiguravaju područje nedaleko B...
Nakon napada u Strasbourgu: Uhapšeno pet osoba, na... Francuska policija tokom potjere za napadačem na Božićni market u Strasbourgu uhapsila je pet osoba, ali je napadač i dalje na slobodi, objavio je u s...