U opesežnoj akciji kodnog naziva „Akciza“ lišeno slobode devet lica pronađena veća količina duhana i duhanskih proizvoda

91

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, dana 21.05.2019. godine pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i podršku Obavještajno sigurnosne agencije BiH, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Akciza“ na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-Hercegovačkog Kantona, a vezano za krivično djelo „Organizovani kriminal“ iz člana 250. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima „Krijumčarenje“ iz člana 214. i „Nedozvoljeni promet akciznih proizvoda“ iz člana 210a. Krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Suda Bosne i Hercegovine, vrše se pretresi na 10 lokacija na području Općina Mostar, Grude i Široki Brijeg, te je lišeno slobode devet lica, koja se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, na način da su u periodu od sredine decembra 2018. do maja 2019. godine, organizovano s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi nezakonito proizvodili, nabavljali i stavljali u promet duhan i duhanske proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama, a kako je to propisano zakonodnavstvom Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto oko 1 300 kg. duhana, mašine za rezanje i pakovanje duhanskih proizvoda, veća količina cigareta bez akciznih markica, vage za vaganje, telefonski aparati i SIM kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Lica lišena slobode biti će kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Značajnu poršku prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Zapadno-hercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.