U RS-u 65 roditelja pozvano da vakcinišu djecu

59

Do sada je pozvano oko 65 roditelja iz RS da vakcinišu djecu MRP vakcinom, pri čemu se većina njih odazvala pozivu, potvrdili su iz Inspektorata RS.

Oni su naveli da je određeni broj roditelja u međuvremenu već vakcinisao djecu, dok su neki tražili dodatno vrijeme zbog trenutnog zdravstvenog stanja djeteta, a mali broj roditelja je potpuno odbio vakcinaciju.

Dodaju da se, prema informacijama kojima raspolaže Zdravstvena inspekcija, stanje po pitanju obavezne vakcinacije značajno popravlja, čemu pored smanjenog intenziteta antivakcinalne kampanje značajno doprinosi pravovremeno i objektivno informisanje javnosti od strane kompetentnih zdravstvenih radnika, ali i informacije o epidemijskoj pojavi morbila u dugim zemljama, naročito u Srbiji.

“Nastojimo kada god imamo priliku da djelujemo preventivno, te smo isticali javna obavještenja u zdravstvenim ustanovama kojima smo ukazivali na obavezu roditelja da izvrše imunizaciju djece, a sve u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti i razvijanja svijesti o važnosti vakcinacije”, kažu iz Inspektorata.

Dodaju da su protiv šest roditelja koji su izričito protiv vakcinacije zdravstveni inspektori RS podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima.

“Do sada je završen jedan postupak pred nadležnim sudom na području Hercegovine, gdje je sud izrekao novčanu kaznu u iznosu od 100 KM roditelju. Novčana kazna za roditelja koji odbije da vakciniše dijete vakcinom iz programa sistematske imunizacije iznosi od 100 KM do 1.000 KM”, kažu iz Inspektorata.

Kažu da na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji reguliše pitanje obavezne imunizacije, domovi zdravlja su obavještavali zdravstvenu inspekciju o roditeljima koji su odbili vakcinaciju mališana.

Na osnovu dostavljenih podataka inspektori su pozivali roditelja da se izjasne da li i dalje odbijaju vakcinaciju, pri čemu im se još jednom ukazuje na rizik od nevakcinisanja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa, pišu Nezavisne novine.

Vezani članci

RADOVANOVIĆ OTKRIO PAKLENI PLAN: Članovi grupe ... Bivši policijski inspektor, bloger i član grupa "Pravda za Davida" u Anketnom odboru NSRS Borislav Radovanović uhapšen je prije dva dana. Razlog tome ...
FOTO Nehumani uslovi u “kampu” u Veli... "Gledamo iz dana u dan kako državna vlast razgovara o ovom problemu, ali migranti u BiH i dalje spavaju pod otvorenim nebom", izjavio je za Index.ba A...
Polako se “zakuhava” na terenu: Salkić... I dok se već sada za poziciju predsjednika RS znaju dva kandidata (Željka Cvijanović i Vukota Govedarica) između kojih će se voditi najžešća borba, te...
PRVA ISTRAŽIVANJA U RS Dodik vodi ispred Ivanića ... Prva istraživanja javnog mnijenja u Republici Srpskoj, pokazala su ono što je i laicima odavno bilo jasno. Opozicija, koja je posljednje četiri godin...