U Siriji uzeta oprema iz medicinskog konvoja

100

Prvi konvoj s humanitarnom pomoći “na putu je” prema Istočnoj Guti gdje približno 400.000 stanovnika, opkoljenih sirijskom vojskom od 2013., trpi veliku nestašicu. Iz kamiona s medicinskom pomoći, snage Asadovog režima uzele su većinu medicinske opreme.

“Pomoć je konačno na putu. Uz toliku patnju, radi se o utrci protiv vremena kako bi se dospjelo do ljudi u Istočnoj Guti”, napisao je u tvitu predsjednik Međunarodnog Crvenog križa (ICRC) Peter Maurer.

Nekoliko minuta ranije Robert Mardini, šef operacija ICRC-a na Bliskom istoku, također je napisao tvit: “Konačno… Konvoj sirijskog Crvenog polumjeseca, ICRC-a i UN-a s očajnički nužnom pomoći za više desetaka hiljada osoba kreće prema Istočnoj Guti, u Siriji”. Medicinska pomoć i hrana za 27.500 osoba Konvoj obuhvaća 46 kamiona i prevodi medicinsku pomoć i hranu za 27.500 osoba, po UN-u.

Dospio je do razine sektora Al Vafidin, kontrolne točke koju su uspostavili Rusi i Sirijci za humanitarni koridor prema Istočnoj Guti, istaknuo je u tvitu Pawel Krzysiek, glasnogovornik ICRC-a u Siriji.

Taj je humanitarni koridor predviđen u okviru svakodnevne “humanitarne stanke” od pet sati koju je najavila Rusija, a stupila je na snagu u utorak kako bi se omogućilo upućivanje pomoći i izlazak civila iz te enklave, smještene blizu Damaska.

Sirijski vladini dužnosnici uklonili su na kontrolnoj tački medicinsku opremu potrebnu za operativne zahvate i obradu trauma, ali i zalihu inzulina iz kamiona koji se probijaju prema Guti, piše Reuters pozivajući se na izvore iz Svjetske zdravstvene organizacije.

 “Sve što smo imali za liječenje trauma, dijalizu, opremu za operacije i inzulin, iz kamiona su izvadile snage sigurnosti sirijske vlade”, napisao je službenik organizacije u mailu.

Dodao je kako je tokom inspekcije na jednom od kontrolnih tačaka uklonjeno oko 70 posto opreme iz kamiona u konvoju.

Drugi konvoj kreće u četvrtak Drugi konvoj trebao bi krenuti u četvrtak, po UN-u, prenosi index.hr.

Na terenu snage sirijskog režima kontroliraju trećinu pobunjeničkog uporišta u Istočnoj Guti gdje je u tijeku kopnena ofenziva kako bi se pobunjenicima oduzelo posljednje uporište na vratima glavnog grada Damaska, objavio je u ponedjeljak Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Vezani članci

Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...