U školskim klupama u Srbiji i 350 malih migranata: Djeci ne smije biti uskraćeno pravo na školovanje

69
Foto: N1

U Srbiji 348 migranata pohađa 33 osnovne škole, a 81 đak beogradskih škola je u Centru za azil u Krnjači dobio rance i školski pribor koje su uručili komesar za izbjeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić i sekretar za obrazovanje i dječju zaštitu Grada Beograda Slavko Gak.

Cucić je rekao da je Srbija jedina zemlja na zapadnoevropskoj ruti koja je od prošle godine uvela kao obavezno pohađanje osnovne škole i predškolske nastave za migrante.

“Ovoj djeci će od velikog značaja biti činjenica da nisu prekidali svoje obrazovanje. Vratili se kući, ostali ovdje, otišli negde prema svijetu gdje žele, značit će im svaki dan koji provedu u školi”, kazao je Cucić.

Cucić je dodao da oko 50 migranata ide u srednje škole, a od ove godine 40 djece bit će uključeno u predškolski program.

Sekretar za obrazovanje i dječiju zaštitu Beograda Slavko Gak rekao je da je osam đaka prvaka migranata krenulo u školu.

“Fondacija Su Či nam je donirala rančeve i svu potrebnu opremu da bi oni bili integrisani što prije u školstvo Srbije i da se što pre adaptiraju na nove uslove u kojima su se zatekli ne svojom greškom”, kazao je Gak i dodao da nijednom djetetu na svijetu ne smije da bude uskraćeno pravo na obrazovanje.

Pribor za školu svoj djeci migrantima u Srbiji poklonila je budistička fondacija Su Či koja okuplja više od 30 miliona ljudi u 65 zemalja, a u Srbiji sprovodi donatorske akcije od 2015. godine.

U Srbiji trenutno boravi manje od 4.000 migranata, od kojih je 3.300 u prihvatnim centrima.