U UKC-u Tuzla uspješno izvedena 50. kohlearna implantacija: Najmoderniji način liječenja gluhoće u djece

118

U povodu obilježavanja 50. kohlearne implantacije u stručnoj posjeti Klinici za bolesti uha, grla i nosa Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli boravio je prof. dr. Wolfgang Gstottner, šef ORL klinike na AKH iz Beča.

Tokom posjete Gstottner je sa operativnim timom Klinike za bolesti uha, grla i nosa izvršio pedesetu kohlearnu imlantaciju i najavio svoj ponovni dolazak kada će sa tuzlanskim ljekarima pristupiti novim operativnim zahvatima i uvođenju novih procedura. Kako je istakao Gstottner, kohlearni implantat je namijenjen djeci sa teškim oštećenjem sluha kod kojih primjena spoljašnjih slušnih pomagala nije dovela do značajnih poboljšanja. Ugradnja umjetne pužice im omogućava da nauče slušati, analizirati i usvajati zvuk i na taj način razvijati verbalni govor.

Kohlearni implantat je primjenjiv i kod odraslih koji su izgubili sluh nakon naučenog govora., piše tuzlanski.ba.

Prema riječima načelnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa, prof. dr. Fuada Brkića na ovoj klinici ugradnja kohlearnog implantata se izvodi od 2001. godine i operativni tim ove klinike je izvodi samostalno, ali s obzirom da je riječ o zahtjevnom operativnom pristupu potrebna je stalna edukacija i nadogradnja stečenog znanja.

“Kohlearna implantacija predstavlja najmoderniji način liječenja gluhoće u djece. Naime, ugradnjom kohlearnog implantata dijete ponovo čuje, što stvara preduvjete za razvoj govora. Najbolji rezultati se postižu kod djece kod koje je gluhoća nastala nakon razvoja govora. U tom slučaju rehabilitacija traje kraći period i postižu se izuzetni rezultati”, rekao je prof. dr. Fuad Brkić.