U Velikoj Britaniji otrovan ruski špijun i njegova kćerka: Nepoznata supstanca čiji efekat su osjetili i policajci

125

Žena pronađena na klupi u trgovačkom centru u Salisburyju pored bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala, osuđenog za špijuniranje u korist Velike Britanije, njegova je kći i oboje se i dalje nalaze u bolnici u kritičnom stanju, javlja u utorak BBC, dok ta špijunska afera unosi nove napetosti u odnose Rusije i Britanije.

Julija Skripal (33) i njezin otac Sergej (66) u kritičnom su stanju i nalaze se u bolnici nakon što su u nedjelju pronađeni na klupi u Salisburyju na jugozapadu Engleske u nesvijesti.

Britanska policija pokušava utvrditi zbog čega su u takvom stanju i kojoj su “nepoznatoj supstanci” bili izloženi. Policija u Wiltshireu navodi da je jedan od radnika hitnih službi također zadržan u bolnici, dok je BBC javio da su dva policajaca koja su došla na mjesto incidenta tretirana radi “blažih simptoma”.

Rusija tvrdi da “nema informacija” o tome šta je moglo dovesti do incidenta, ali kaže da je voljna sarađivati s policijskom istragom.

Bivši agent Skripal, kojem su supruga, sin i stariji brat preminuli u zadnje dvije godine, dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon “razmjene špijuna” 2010. godine.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je novinarima da je Moskva spremna pomoći u istrazi.

“Ovo je tragična situacija, ali mi nemamo podatke o tome što je moglo dovesti do toga, čime se on bavio”, kazao je Peskov.

Prema policiji u Wiltshireu, par pronađen u trgovačkom centru Maltings u Salisburyju nije imao vidljive ozljede, ali se vodi istraga je li počinjen zločin.

U istragu je uključeno više sigurnosnih službi. U međuvremenu je policija zatvorila obližnji restoran Zizzi “kao mjeru opreza”.

Sergej Skripal dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon razmjene špijuna između SAD-a i Rusije 2010.

Odnosi između Britanije i Rusije zategnuti su od ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinjenka u Londonu 2006. Britanska istraga utvrdila je da je njegovo ubojstvo vjerojatno odobrio predsjednik Vladimir Putin.

Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 na 13 godina zatvora. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Državama, prema tadašnjim medijskim izvješćima.

Pukovnik Skripal i njegova kći nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja u okružnoj bolnici u Salisburyju. Niz lokacija u središtu grada je zatvoreno i zabranjen im je pristup dok su timovi u zaštitnoj odjeći šmrkovima dekontaminirali ulicu, piše Slobodna Dalmacija.

Ruska ambasada u Londonu saopštila je u utorak da je ozbiljno zabrinuta zbog izvještavanja britanskih medija o hospitalizaciji bivšeg ruskog dvostrukog agenta te ističe da se taj incident koristi kako bi se demonizirala Rusija.

Ambasada traži informacije o incidentu od britanskih vlasti i poziva na zaustavljanje “demonizacije Rusije”.

“Način na koji britanski mediji opisuju situaciju izaziva ozbiljnu zabrinutost”, kazao je glasnogovornik ambasade.

Britanski mediji pokreću novu fazu proturuske kampanje”, rekao je.

Vezani članci

Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...